20 Απριλίου 2013

Ερευνούν για οργανωμένο σχέδιο-Ανακρίνουν άλλους 3

Στις πιθανές διασυνδέσεις των αδελφών Τσαρνάεφ με τρομοκράτες εντός και εκτός ΗΠΑ επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες των αμερικανικών Αρχών. Η τσετσενική καταγωγή των δύο βομβιστών πολλαπλασιάζει τα πιθανά σενάρια για το ποιοι μπορεί να φανάτισαν και να όπλισαν τα δύο αδέλφια.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα είχαν προειδοποιήσει τις αντίστοιχες αμερικανικές για ύποπτες κινήσεις του 26χρονου Ταμερλάν. Πράκτορες του FBI είχαν ανακρίνει το 2011 τον Ταμερλάν, μετά από πληροφορίες από ξένη κυβέρνηση, ωστόσο όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του.

Από την πλευρά τους οι γονείς των δύο βομβιστών που έσπειραν τον τρόμο στη Βοστώνη ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους παγιδεύτηκαν, ενώ ο πατέρας χαρακτήρισε δειλούς τους αστυνομικούς που σκότωσαν τον γιο του. Η οικογένεια Τσαρνάεφ έζησε αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα οι γονείς βρίσκονται στο Νταγκεστάν, περιοχή στον ρωσικό Καύκασο, εκεί όπου είχαν αρχικά καταφύγει μετά τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Οι Αρχές συλλέγουν και άλλα στοιχεία κυρίως για τη δράση του Ταμερλάν και τη μεγάλη επιρροή που αυτός ασκούσε στον μικρότερο αδελφό του Τζοκάρ. Ο 26χρονος είχε παρατήσει τις σπουδές του για να κάνει καριέρα ως πυγμάχος. Μάλιστα φιλοδοξία του ήταν να διεκδικήσει μια θέση στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, ενώ η γυναίκα του Κάθριν Ράσελ εμφανιζόταν τα τελευταία χρόνια με καλυμμένο το κεφάλι και φαινόταν σύμφωνα με γείτονες να ζει μόνη της. Η οικογένειας της προχώρησε σε μια γραπτή ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη λύπη της για τα θύματα και σημειώνει: "τώρα καταλαβαίνουμε ότι ποτέ δεν γνώριζε ποιος ήταν αλήθεια ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ".

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ταξίδι του Ταμερλάν πέρυσι στη Ρωσία το οποίο διήρκεσε έξι μήνες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν ο 26χρονος βομβιστής πέρασε και από κάποιο μυστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ήρθε σε επαφή με Τσετσένους αυτονομιστές.

Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκε και η αδελφή των δύο βομβιστών, Αλίνα, καθώς πράκτορες του FBI ερεύνησαν το σπίτι της και πήραν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να ερευνήσουν το περιεχόμενο του σκληρού δίσκου. Φίλη της Αλίνα Τσαρνάεβα δήλωσε πως φοβόταν τον αδελφό της ο οποίος τη χτυπούσε.

Εν τω μεταξύ χθες η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακρίνει 3 άτομα, μια γυναίκα και 2 άνδρες, για τη σχέση που είχαν με τους 2 βομβιστές.

megatv.com