23 Απριλίου 2013

ΑΕΚ-Κορυφαίοι σύλλογοι έχουν βιώσει τον υποβιβασμό. Πώς έγινε και που βρίσκονται τώρα!

Μπορεί να μοιάζει με καταστροφή, όμως δεν είναι. Οσοι οπαδοί της ΑΕΚ θεωρούν πως η συντέλεια του κόσμου έρχεται μαζί με τον υποβιβασμό της αγαπημένης τους ομάδας, μπορούν να αναθεωρήσουν! Δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στους υποστηρικτές ορισμένων συλλόγων-κολοσσών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που βρέθηκαν κάποτε σε αντίστοιχη θέση.

Αν κάποιος "Ενωσίτης" αιθάνεται πως βρίσκεται σε απόγνωση, ας προσπαθήσει για παράδειγμα να συνειδητοποιήσει πώς ένιωσε ένας φίλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1974, όταν η ομάδα του έδωσε ματς ζωής ή θανάτου με τη Μάντσεστερ Σίτι, έχασε 1-0 και υποβιβάστηκε!

Οι σύλλογοι που έχουν βιώσει την τραγική στιγμή του υποβιβασμού είναι αναρίθμητοι και ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένοι εκ των πιο γνωστών παγκοσμίως. Οπως και η ΑΕΚ, στις χώρες τους συγκαταλέγονταν στους "μεγάλους" και ιστορικούς και πλέον μοιράζονται όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό: κατάφεραν να επιστρέψουν. Κανείς δεν χάθηκε...

Αναλυτικά:

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ

Με ιστορία 112 χρόνων (έτος ίδρυσης 1901), η κάτοχος 34 πρωταθλημάτων Αργεντινής, έφτασε στο ναδίρ το 2011. Τα προβλήματα μίας πενταετίας συσσωρεύτηκαν, τα χρέη έφτασαν τα 75εκ. δολάρια και η θρυλική Ρίβερ κλήθηκε να παίξει αγώνες μπαράζ με την Μπελγκράνο, που είχε καταλάβει την 4η θέση στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας. Αποχαιρέτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη μεγάλη κατηγορία μετά από ήττα 2-0 στην Κόρντομπα και ισοπαλία 1-1 στο "Μονουμεντάλ" του Μπουένος Άιρες, σ΄ ένα ματς που δεν τελείωσε ποτέ αφού στις καθυστερήσεις έγινε εισβολή οπαδών (άλλο ένα κοινό στοιχείο με την ΑΕΚ). Τον Ιούνιο του 2012 επέστερεψε στην πρώτη κατηγορία, ενώ ήδη στην ομάδα είχαν προσχωρήσει σούπερ σταρ όπως ο Νταβίντ Τρεζεγκέ και Λεονάρντο Πόνσιο και πρόεδρος είχε αναλάβει ο Ντανιέλ Πασαρέλα.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Ανάμεσα στους θρυλικούς Σερ, τον Ματ Μπάσμπι και τον Αλεξ Φέργκιουσον, η ιστορία της Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και... αξιοζήλευτη. Τα "μωρά του Μπάσμπι" πήραν το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1968 γράφοντας ιστορία, όμως την επόμενη δεκαετία οι διάδοχοί τους δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Την προτελευταία αγωνιστική της περιόδου 1973-1974 οι "κόκκινοι διάβολοι" βρίσκονται σε δεινή θέση. Χρειάζονται οπωσδήποτε νίκη στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι και ταυτόχρονα ήττα της Μπέρμιγχαμ για να ελπίζουν σε παραμονή. Γνωρίζουν την ήττα 1-0 με σκόρερ τον παλιό σταρ της ομάδας, Ντένις Λόου, ο οποίος είχε αποχωρήσει το προηγούμενο καλοκαίρι και υποβιβάζονται για πρώτη (και μοναδική) φορά τα τελευταία 80 χρόνια. Μένουν στη δεύτερη κατηγορία για έναν χρόνο και επιστρέφουν άμεσα, αλλά θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να κατακτήσουν ξανά έναν τίτλο. Ο Αλεξ Φέργκιουσον αναλαμβάνει το 1986 την ομάδα που έως τότε είχε επτά πρωταθλήματα Αγγλίας. Περνούν άλλα επτά χρόνια μέχρι να έλθει το πολυπόθητο όγδοο πρωτάθλημα (1993) και να δημιουργηθεί η πανίχυρη Γιουνάιτεντ της τελευταίας 20ετίας. Σήμερα ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το 20ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

ΜΑΡΣΕΪΓ

Η κεφαλιά-δυναμίτης του Μπαζίλ Μπολί στον τελικό με τη Μίλαν, αποτελεί ίσως την πιο εμβληματική στιγμή στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, σε συλλογικό επίπεδο. Με το γκολ αυτό η Μαρσέιγ νίκησε 1-0 στο Μόναχο, στον πρώτο τελικό στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάιο του 1993. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, ένας άλλος παίκτης της ομάδας, ο Ζαν-Ζακ Εϊντελί παραδέχθηκε την ανάμιξή του σε απόπειρα δωροδοκίας παικτών της Βαλανσιέν και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου που οδήγησε σε υποβιβασμό την ομάδα της Μασαλίας. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ήταν ο Μπερνάρ Ταπί, βαθύπλουτος ιδιοκτήτης και αργότερα έγκλειστος για διάστημα μερικών μηνών. Το 1996 με την υποστήριξη του "αφεντικού" της Adidas, Ρόμπερτ-Λούϊ Ντρέιφους, η Μαρσέιγ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία και το 2010 κατέκτησε το πρωτάθλημα. Οι οπαδοί της έχουν αναπτύξει αδελφικές σχέσεις με αυτούς της ΑΕΚ και σημείο αναφοράς αποτελεί το πανό της Original που σηκώθηκε σε ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν στο "Βελοντρόμ".

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Από το καλοκαίρι του 2006 το όνομά της έχει αποκτήσει... παροιμειώδη διάσταση. Σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, φορά που ξεσπά ένα ποδοσφαιρικό σκάνδαλο, ο κόσμος ζητάει δικαιοσύνη επαναλαμβάνοντας μονίμως τη φράση "στην Ιταλία δεν δίστασαν να υποβιβάσουν τη Γιουβέτους"! Πράγματι, η απόφαση να πέσει απευθείας στη Serie B' η "Γηραιά Κυρία" και να αφαιρεθούν οι τίτλοι πρωταθλήματος που κατέκτησε το 2005 και το 2006 προκάλεσαν παγκόσμιο "σοκ", καθώς η ποδοσφαιρική κοινότητα είχε την αντίληψη πως οι "μεγάλοι" πάντα βρίσκουν τρόπο να τη γλυτώσουν. Ομως ο τότε γενικός διευθυντής της "Γιούβε", Λουτσιάνο Μότζι, αποδείχθηκε τόσο... απρόσεκτος την ώρα που προσπαθούσε να επηρεάσει διαιτητές και παράγοντες της ομοσπονδίας, ώστε το σκάνδαλο του 2006 πήρε το όνομά του, "Μοτζιόπολι"! Οι "μπιανκονέρι" επέστρεψαν άμεσα, χάρη κυρίως στην παραμονή παικτών όπως ο Ντελ Πιέρο και ο Μπουφόν που βοήθησαν την ομάδα. Κατέκτησαν τα δύο τελευταία πρωταθλήματα Ιταλίας και φέτος έφτασαν έως τους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΜΙΛΑΝ

Η πρωταγωνίστρια του πρώτου σκανδάλου που συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ποδοσφαιριστές της αλλά και παράγοντες ενεπλάκησαν σε παράνομο στοιχηματισμό to 1980, στο σκάνδαλο που έμεινε στην ιστορία ως "Τοτονέρο". Ανάμεσά τους ήταν και ο Πάολο Ρόσι, που δύο χρόνια μετά οδήγησε την εθνική Ιταλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Μίλαν έγινε για μια τετραετία "ασανσέρ", καθώς υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, επέστρεψε το 1981, τερμάτισε τρίτη από το τέλος και έπεσε ξανά στη Serie B το 1982 και την επόμενη χρονιά ανέβηκε για να μείνει. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του συλλόγου έγινε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και από τότε το σκάνδαλο των 80s είναι μια κακή ανάμνηση για τους φίλους των "ροσονέρι".

ΜΟΝΑΚΟ

Δεν έχει σχέση με τα "μεγαθήρια" που πραοαναφέραμε, αλλά η περίπτωσή της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφενός λόγω οικονομικού υπόβαθρου, αφετέρου επειδή μόλις το 2004 -παρόντος του Ακη Ζήκου- έγινε η δεύτερη γαλλική ομάδα (μετά τη Μαρσέιγ) που έπαιξε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και συνετρίβη 4-0 από την Πόρτο του Μουρίνιο. Επτά φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας, έπεσε στην Ligue 2 το 2011 και παρέμεινε για δύο χρόνια, αλλά όλα δείχνουν ότι φέτος επιστρέφει καθώς είναι πρώτη στη βαθμολογία, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος. Ηταν πάντα ένας εύπορος σύλλογος και έγινε ακόμα πιο πλούσιος τον Δεκέμβριο του 2011 όταν τα 2/3 του μετοχικού του κεφαλαίου αγόρασε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ

Το 2000 κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το 2005 στέφθηκε πρωταθλήτρια Βραζιλίας με τον Κάρλος Τέβες και τον Χαβιέρ Μασεράνο να αποκτούν παγκόσμια φήμη. Ηταν το 26ο πρωτάθλημα του ιστορικού συλλόγου και κανείς δεν θα μπορούσε να προβλψει ότι την αμέσως επόμενη χρονιά θα υποβιβαζόνταν στη Β΄ κατηγορία, όπου έμεινε έως το 2008. Οι Τέβες, Μασεράνο είχαν παραχωρηθεί "πακέτο" στη Γουέστ Χαμ, η οποία επίσης υποβιβάστηκε!

ΧΑΠΟΕΛ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ενα κοντινό στην ΑΕΚ παράδειγμα, καθώς το πρωτάθλημα Ισραήλ προσεγγίζει σε ποιότητα και επίπεδο το ελληνικό, περισσότερο απ΄ότι τα προηγούμενα. Πρόκειται για τον δεύτερο πιο επιτυχημένο σύλλογο του Ισραήλ, που κατέκτησε το 11ο πρωτάθλημά του το 1988 και 12 μήνες αργότερα υποβιβάστηκε. Επέστρεψε άμεσα αλλά με μεγάλη δυσκολία (στη διαφορά τερμάτων) και από τότε δεν έχει υποβιβαστεί ξανά, ενώ πήρε ακόμα δύο πρωταθλήματα το 2000 και το 2010.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Τελευταία αλλά όχι... έσχατη, που λένε και οι Αγγλοι, η Λίβερπουλ βίωσε τα "πέτρινα χρόνια" της Β΄ κατηγορίας σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄όλες τις προαναφερθείσες. Ο λόγος για τον οποίον ελάχιστοι ασχολούνται με εκείνη την περίοδο, είναι πιθανότατα το γεγονός ότι προηγήθηκε της "χρυσής εποχής". Πριν δημιουργηθεί, λοιπόν, ο θρύλος των "κόκκινων", η ομάδα είχε υποβιβαστεί τη σεζόν 1953-54 και έμεινε στα "χαμηλά" για οκτώ χρόνια! Το 1959 προσελήφθη ο Μπιλ Σάνκλι (πρώτη του δουλειά ήταν να διώξει 24 παίκτες!), με βοηθούς τους Τζο Φάγκαν, Μπομπ Πέισλι κι αυτή η προπονητική "dream team" επανέφερε τη Λίβερπουλ στη μεγάλη κατηγορία το 1962 και την οδήγησε στον τίτλο το 1964. Εως το 1990 ακολούθησαν τέσσερα κύπελλα πρωταθλητριών, δύο κύπελλα UEFA, ακόμα 11 πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Αγγλίας και τέσσερα Λιγκ Καπ. Δηλαδή 27 τίτλοι μέσα σε 26 χρόνια που μετέτρεψαν τη Λίβερπουλ από μια καλή αγγλική ομάδα, σε ποδοσφαιρικό μύθο με εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο.

Επί της ουσίας, ελάχιστες ομάδες έχουν καταφέρει να παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους. Υπάρχουν αρκετές που δεν έπεσαν από τη στιγμή που ανέβηκαν και ανάμεσά τους η Ξάνθη (από το 1989) και ο Αστέρας Τρίπολης, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Αγγλία με τη Γουϊγκαν (που μάλλον θα... σπάσει φέτος). Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει ούτε μία αγγλική ομάδα που να είναι ιδρυτικό μέλος της Α΄ κατηγορίας και να εξακολουθεί να παίζει σε αυτή. Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία. Σε μερικά από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι ομάδες που μετείχαν στην Α΄ κατηγορία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

Αυστρία: Ραπίντ Βιένης, Αούστρια Βιένης

Γερμανία (Μπουντεσλίγκα, από το 1963): Αμβούργο (η Μπάγερν ανέβηκε το 1965 και έκτοτε δεν έχει υποβιβαστεί)

Ελλάδα: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός

Ολλανδία: Αγιαξ, Φέγενορντ, Αϊντχόφεν, Ουτρέχτη

Πορτογαλία: Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Ιταλία: Ιντερ

Ισπανία: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο

Σκοτία: Σέλτικ, Αμπερντίν

Τουρκία: Γαλατασαράι, Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε, Τραμπζονσπόρ

Πηγή: http://www.skai.gr