25 Απριλίου 2013

Άντε πάλι τα ίδια με το νούμερο: Δεν υπογράφει (;) ο Α. Ρουπακιώτης το πολυνομοσχέδιο για το δημόσιο

Του Παναγιώτη Στάθη

Κυβερνητική κρίση που πιθανότατα μπορεί να οδηγήσει είτε σε ανασχηματισμό είτε σε απομάκρυνση ή παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, προκαλεί διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή και οδηγεί "μαθηματικά" στην απομάκρυνση όσων συμβασιούχων παραμένουν, μετά τη λήξη της σύμβασής τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μισθοδοτούνται κανονικά.

Η διάταξη αυτή, ουσιαστικά αφαιρεί τη δυνατότητα των συμβασιούχων σε δήμους αλλά όχι μόνον αυτών να παραμένουν στις θέσεις τους κάνοντας χρήση προσωρινών διαταγών που εκδίδουν Μονομελή Πρωτοδικεία, αφού προβλέπει την κατάργηση της διαδικασίας έκδοσης προσωρινών διαταγών, ενώ παράλληλα η ισχύς της και για εκκρεμείς υποθέσεις, ερμηνεύεται απο νομικούς (χαρακτηστική η ανακοίνωση κατά Μανιτάκη που εξέδοσε η Ενωση Εργατολόγων και δημοσίευσε το Capital.gr) ως κατάργηση ουσιαστικά δικαστικών αποφάσεων εν ισχύ, γεγονός "εξόφθαλμα αντισυνταγματικό".

Τη διαπίστωση όμως αυτή προφανώς ενστερνίζεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος εμφανίζεται απο κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφασισμένος να μην υπογράψει το πολυνομοσχέδιο (όπως απαιτείται) αν περιέχει αυτή τη διάταξη. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε νέα κυβερνητική κρίση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν και πολιτικές πηγές σχολίαζαν πώς και τον περασμένο Δεκέμβρη ο κ. Ρουπακιώτης emφανιζόταν αρνητικός να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο για το Μνημόνιο, αλλά μεταπείστηκε μετά απο συνάντηση 5 λεπτών με τον Φώτη Κουβέλη.

Έχει ψηφιστεί ομόφωνα αντίθετη διάταξη

Συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης άφηναν να εννοηθεί πάντως ότι η ρύθμιση προσκρούει στο Σύνταγμα ενώ θύμιζαν ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο κ. Ρουπακιώτης είχε εισηγηθεί την ακριβώς αντίθετη διάταξη, η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή. Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα την αιτιολογική έκθεση είχε υπογράψει και ο κ. Μανιτάκης.

Το οξύμωρο βέβαια είναι πώς η Ενωση Εργατολόγων επισήμως με ανακοίνωσή της, αλλά και άλλες πηγές, δείχνουν ως εμπνευστή της διάταξης τον Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος -όπως και ο κ. Ρουπακιώτης- υποδείχτηκαν απο την ΔΗΜΑΡ για τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβαν. Και ιδιαίτερη βέβαια σημασία θα έχει η θέση του κόμματος.

Βρίσκουν λύση για "απολύσεις"

Επί της ουσίας με τη διάταξη αυτή, αν τελικά περάσει, βρίσκεται λύση στο θέμα των απομακρύνσεων 2.000 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο από Δημόσιο και ΝΠΙΔ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί οι προσφεύγοντες συμβασιούχοι θα μένουν εκτός Δημοσίου, και φυσικά δεν θα αμείβονται όπως σήμερα, έως ότου κριθεί η κύρια προσφυγή τους, πιθανά μετά από 4 έως 5 χρόνια. Η εφαρμογή δε της ρύθμισης και σε εκκρεμείς υποθέσεις, θα σημάνει την άμεση έξοδο από το Δημόσιο εκατοντάδων, κατά μερικούς και χιλιάδων, συμβασιούχων, η επιστροφή των οποίων θα είναι εφικτή μόνον εφόσον δικαιωθούν κατά την εκδίκαση της κύριας αγωγής.

Βιομηχανία

Πάντως πέραν της -πιθανότατα σωστής- νομικής και συνταγματικής ένστασης που προβάλλεται είναι κοινός τόπος στα δικαστήρια πώς αποτελούσε πράκτική η "από το παράθυρο" επαναφορά των συμβασιούχων στις δουλειές τους, αφού όπως κατ΄επανάληψη έχει γράψει το Capital.gr "το δημόσιο απομακρύνει και η δικαιοσύνη επαναπροσλαμβάνει". Εν ολίγοις είχε καταντήσει βιομηχανία πλέον η διαδικασία με την οποία οι συμβασιούχοι αιτούνταν προσωρινές διαταγές επαναπρόσληψης, τους δίνονταν, και όταν ερχόταν η στιγμή να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα ή οι κύριες αγωγές ώστε να ληφθεί τελική απόφαση, φρόντιζαν να αναβάλλουν διαρκώς τις υποθέσεις.

Πηγή:www.capital.gr