09 Απριλίου 2013

Αν η Μπάγερν ήταν Μπάρτσα...

Μιχάλης Τσόχος

Η Μπάγερν Μονάχου επιβεβαίωσε και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Γερμανία και έγινε η πρώτη ομάδα που το πετυχαίνει τόσο νωρίς (αρχές Απριλίου) στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα.

Στις επόμενες αγωνιστικές θα σπάσει μία σειρά από ρεκόρ.
Θα μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς ever (θέλει άλλους επτά στις έξι τελευταίες αγωνιστικές για να σπάσει το ρεκόρ της Ντόρρτμουντ), θα πετύχει τις περισσότερες νίκες που πέτυχε ποτέ ομάδα στην Μπουντεσλίγκα (θέλει άλλες δύο σε έξι ματς) και τέλος πάντων για να μην σας κουράζω με τα συνεχόμενα και ατελείωτα ρεκόρ της φετινής Μπάγερν, θα επιβεβαιώσει την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ χρονιά που κάνει με όλους τους τρόπους.

Παράλληλα είναι πιθανόν να φτάσει στην κατάκτηση του νταμπλ (είναι ήδη στα ημιτελικά του Κυπέλλου με τις Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν και Σάλκε να έχουν αποκλειστεί), ενώ είναι μία ανάσα και από την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2-0 επί της Γιουβέντους στο πρώτο παιχνίδι. Συνεπώς είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που διεκδικεί ακόμη το τρεμπλ και με σοβαρές πιθανότητες να το πετύχει κατά την άποψη μου...

Αυτή η Μπάγερν νομίζω ότι είναι η καλύτερη Μπάγερν όλων των εποχών και πιθανότατα η καλύτερη γερμανική ομάδα της σύγχρονης ιστορίας. Κι' όμως τα credit που της αναλογούν για αυτό που έχει πετύχει έχω την αίσθηση ότι δεν τα παίρνει. Θέλω να πω αν αυτά που κάνει φέτος η Μπάγερν τα έκανε η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα παραμιλούσε. Με την Μπάγερν απλώς έχουμε την αναγνώριση ότι είναι μία πολύ σπουδαία ομάδα.

Κατά την άποψη μου αυτή η Μπάγερν είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Ναι, ίσως να χρειάζεται η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ για να το επιβεβαιώσει και στα μάτια αυτών που μετρούν τα πάντα με τίτλους, αλλά κι' αυτό θα έρθει. Δεν ήρθε πέρυσι στο τσακ, θα έρθει φέτος ή αν όχι φέτος, του χρόνου. Το βλέπεις, το καταλαβαίνεις ότι με μαθηματική ακρίβεια έρχεται η πρωτιά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να αναρωτηθεί, πώς είσαι τόσο βέβαιος ότι αυτό το φαινόμενο της Μπάγερν θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Είμαι γιατί ο κύκλος αυτής της ομάδας δεν έχει φτάσει ούτε στην μέση του.

Τι μπορεί να την σταματήσει, όταν οικονομικά είναι πλέον πιθανότατα η πιο ισχυρή ομάδα στην Ευρώπη και το ερχόμενο καλοκαίρι ετοιμάζεται να ξοδέψει δεκάδες εκατ. ευρώ για την μεταγραφική ενίσχυσή της, ευρώ που δεν βγαίνουν από την τσέπη κάποιου Αραβα επιχειρηματία, άρα ένα πρωί θα μπορούσαν να τελειώσουν, αλλά από τα κέρδη του συλλόγου.

Είμαι γιατί πλέον το brand name της Μπάγερν είναι τόσο ισχυρό που το προτιμά ο Πεπ Γκουαρντιόλα, σε σχέση με την Πρέμιερ Λιγκ ή την Μίλαν και την Ιντερ, είμαι γιατί οι ακαδημίες της είναι τόσο γεμάτες από νέα ταλέντα, που άμεσα θα τροφοδοτήσουν την ομάδα με νέους Σβαϊστάινγκερ, Μίλερ και Αλάμπα. Είμαι γιατί το υπάρχον ρόστερ είναι τόσο υψηλού επιπέδου και τέτοιας ηλικίας που δεν μπορώ να φανταστώ ούτε έναν λόγο που η Μπάγερν δεν θα κυριαρχεί για μία ακόμη πενταετία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Μπάγερν ήταν ανέκαθεν μία από τις σημαντικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η δεκαετία που διανύουμε ίσως να αποδειχτεί στο τέλος της, ως η δεκαετία της Μπάγερν και κατ' επέκταση του γερμανικού ποδοσφαίρου, διότι και η Ντόρτμουντ τρέχει με ανάλογες ταχύτητες...