16 Απριλίου 2013

Έξι γεγονότα που δεν γνωρίζαμε για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Μπορεί μέχρι σήμερα ο Μαραθώνιος της Βοστώνης να ήταν γνωστός ως η μεγαλύτερη γιορτή "Πατριωτισμού" στις ΗΠΑ, αλλά από το βράδυ της Δευτέρας πέρασε στην ιστορία ως ημέρα εθνικού πένθους.

Η τριπλή φονική έκρηξη που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και πάνω από 140 τραυματίες, σήμανε την αρχή του τέλους για την ασφάλεια της πόλης, ενώ ήδη αρκετοί βλέπουν πίσω από τους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς "χτύπημα" με άρωμα τρομοκρατίας.

Ωστόσο, σε αφιέρωμά της η firstpost.com παρουσιάζει έξι ενδιαφέροντα στοιχεία που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα στο ευρύ κοινό σχετικά με τον Μαραθώνιο που βάφτηκε με αίμα και διεθνή μέσα τον χαρακτήρισα ως τον "Μαραθώνιο της μαζικής σφαγής".

* Το 2013 οι κάτοικοι της Βοστώνης γιόρτασαν την 117η επέτειο της αθλητικής εκδήλωσης. Ο μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1897 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ετήσιους μαραθώνιους του κόσμου.

* Οι νικητές του φετινού διαγωνισμού φαίνεται πως είναι ο Lelisa Desisa από την Αιθιοπία, με χρόνο 2:10:22 και η Rita Jeptoo από την Κένυα με χρόνο 2:26:26.

* ο αγώνας δρόμου καλύπτει 26 μίλια και 385 γιάρδες από τα νότια προάστια της Βοστώνης έως το κέντρο και διεξάγεται κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου. Προσελκύει περίπου 20.000 αθλητές από όλο τον κόσμο.

* Το 1980, η ερασιτέχνης δρομέας Rosie Ruiz κέρδισε σχεδόν από το "πουθενά" τον αγώνα, τερματίζοντας πρώτη και εισπράττοντας το χειροκρότημα του κοινού. Λίγες ημέρες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι η Ruiz δεν είχε παρουσιαστεί στις βιντεοκασέτες - βιντεοκάμερες μέχρι το τέλος του αγώνα. Στην πραγματικότητα, εμφανίστηκε ανάμεσα στους δρομείς ένα μίλι πριν τον τερματισμό και έτρεξε πρώτη προς την "κορδέλα της νίκης". Η ίδια αποκλείστηκε και η Καναδή Jacqueline Gareau στέφθηκε η κανονική νεαρή νικήτρια.

* Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι το πιο δημοφιλές σπορ που παρακολουθούν πάνω από 500.000 τηλεθεατές στη Νέα Αγγλία.

* Εκτός από τους τρεις νεκρούς από τις φονικές εκρήξεις της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους, ένας 62χρονος Σουηδός από καρδιακή προσβολή και η 28χρονη Cynthia Lucero - δρομέας που έχασε τη μάχη με το θάνατο, εξαιτίας ξαφνικής υπονατριαιμίας.