02 Απριλίου 2013

Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα

Εδώ και τέσσερα χρόνια μπήκαμε σαν χώρα σε μια περιπέτεια. Κάποιοι λένε ότι φταίνε οι πρότερες σπάταλες δεκαετίες. Κάποιοι ότι υπάρχει μυστικό σχέδιο των “μεγάλων δυνάμεων” να μας κατασπαράξουν. Και κάποιοι ότι φταίει η “δομή της Ευρώπης”. Αυτοί που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, όταν η κρίση χτύπησε και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, μόνο που δεν χορεύανε από την χαρά τους. Και χθες διαβάζω σε ανάρτηση φίλου στo facebook ότι και η Γαλλία αντιμετωπίζει υψηλό έλλειμμα και από κάτω πικρόχολα σχόλια “αγανακτισμένων”.

Προφανώς η παραπληροφόρηση τους έχει κάνει να πιστέψουν ότι κάπου υπάρχει καταχωνιασμένη μια μαγική λύση “θεσμική” για τα προβλήματα μας ή ένα απέραντο στοκ χρημάτων αλλά οι κακοί “Βελανιδοφάγοι” σαμποτάρουν την “θεσμική” λύση και την βροχή χρήματος. Τώρα όμως που πείνασε και η δικιά τους κατσίκα, χαμογελάνε χαιρέκακα οι δικοί μας, γιατί πιστεύουνε ότι θα αναγκαστούν οι κακιασμένοι Ευρωπαίοι να εφαρμόσουν το “Plan B” (απεριόριστη τροφή για όλες τις κατσίκες), οπότε λογικά δίπλα στην δικιά τους κατσίκα θα ταϊστεί και η δικιά μας. Θα λυθούν τα προβλήματα μας από τον Ευρωπαϊκό από μηχανής Θεό και θα επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές.

Αυτό που δεν τους περνάει από το μυαλό είναι ότι ίσως δεν υπάρχει ούτε κρυφό στοκ χρημάτων ούτε “θεσμική” λύση για τις δυσλειτουργίες μας. Το μόνο που υπάρχει είναι η χρηματική βοήθεια που μας δίνουν οι εταίροι μας (με την μορφή δόσεων και ΕΣΠΑ), στερώντας πολύτιμους πόρους από τους φορολογούμενους τους, ώστε να μας δώσουν το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να πραγματοποιήσουμε απαραίτητες αλλαγές στο δικό μας σάπιο “θεσμικό” πλαίσιο. Και εάν αρχίσει να πεινάει και η δική τους κατσίκα τότε θα έχουν έναν λόγο παραπάνω να διακόψουν την βοήθεια προς εμάς, καθώς δεν θα τους περισσεύει τροφή για ξένη κατσίκα.

Μόνο ευχάριστη είδηση δεν είναι λοιπόν για εμάς η επέκταση της ύφεσης και της κρίσης χρέους πανευρωπαϊκά. Τα γεγονότα θα πρέπει να δράσουν σαν καμπανάκι κινδύνου και να μας αφυπνίσουν ώστε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Μαγική λύση δεν υπάρχει στο τσεπάκι κανενός. Σύντομα οι εταίροι μας θα έχουν σοβαρότερα προβλήματα από το αν πήρε έγκαιρα το εφάπαξ των 200.000€ η 50χρονη Ελληνίδα συνταξιούχος υπάλληλος της Βουλής.

Οπότε ας αρχίσουμε καλύτερα να ασχολούμαστε σοβαρά με τα του οίκου μας και παράλληλα ας προσευχόμαστε να είναι πάντα παχιά και καλοθρεμμένη η κατσίκα του γείτονα.

*Ο Παπανίκος Στέφανος είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
protagon.gr