01 Απριλίου 2013

Τι θα απογίνει η μικρή Μόσχα;

Από τη Λευκωσία στη Λεμεσό, μερικά χιλιόμετρα πριν μπεις στην πόλη είναι η Ακτή του Κυβερνήτη, μια όμορφη παραλία όπου είχε το εξοχικό του επί αποικιοκρατίας ο άγγλος κυβερνήτης. Εκεί, λοιπόν, αριστερά υπάρχει μια μεγάλη διαφημιστική πινακίδα που γράφει: «Μη μας προδώσετε αδέλφια». Η φράση είναι γραμμένη στη ρωσική γλώσσα και η πινακίδα τοποθετήθηκε εδώ και μερικές ημέρες, δηλαδή όταν ο κ. Σόιμπλε και η κ. Λαγκάρντ αποφάσισαν να κουρέψουν βαθιά τις καταθέσεις των ρώσων ολιγαρχών στις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Οι περίοικοι λένε ότι την πινακίδα με την απεγνωσμένη έκκληση προς τους Ρώσους της Λεμεσού τοποθέτησε κύπριος κτηματομεσίτης, που προφανώς έκανε χρυσές δουλειές με το ξανθό γένος.

Και πώς να μην κάνει (και όχι μόνο αυτός) αφού στη μικρή Μόσχα - όπως αποκαλούν τη Λεμεσό - ζουν πάνω από 30.000 Ρώσοι. Λίγοι βέβαια είναι οι ολιγάρχες. Οι άλλοι είναι διευθυντές, στελεχικό δυναμικό, προσωπικό των πολλών ρωσικών εταιρειών που έχουν έδρα στη Λεμεσό. Μαζί, προφανώς, και οι οικογένειές τους. Μια ολόκληρη κοινότητα με τα δικά της ήθη, τη δική της εκκλησία, τις δικές της οργανώσεις και τις δικές της εκδηλώσεις. Χρόνια τώρα απολαμβάνουν την κυπριακή θάλασσα, τον εξαίσιο καιρό και μια πλούσια και άνετη ζωή.

ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Μέχρι που έπεσε στο κεφάλι τους ο κεραυνός του κουρέματος. Τι να κάνουν; Να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να φύγουν; Δεν εξαρτάται από αυτούς. Η μοίρα τους είναι συνδεδεμένη με τις αποφάσεις των εταιρειών στις οποίες δουλεύουν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων Επιχειρηματιών Κύπρου Γιούρι Πιανίχ δήλωσε σε τοπική εφημερίδα πως οι πιο πολλές εταιρείες άρχισαν να αξιολογούν την κατάσταση, αλλά είναι κάτι που θα απαιτήσει μερικές ημέρες μέχρι να λάβουν την τελική απόφαση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. «Δεν είναι μια απόφαση που θα λάβουν όλοι μαζί οι Ρώσοι της Κύπρου. [...] η κάθε εταιρεία θα εκτιμήσει το ρίσκο που υπάρχει και θα πράξει ανάλογα. Για τις ρωσικές τράπεζες, για παράδειγμα, είναι διαφορετικά τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για να μείνουν στην Κύπρο, ενώ διαφορετικά είναι τα κριτήρια για τις ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες».

Είναι βέβαιος όμως ο κ. Πιανίχ ότι κάποιες εταιρείες θα φύγουν. «Ειδικά εκείνες που δεν έχουν δυνατό οικονομικό υπόβαθρο μάλλον θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, αλλά πρώτα πρέπει να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει».

Πιο κατηγορηματική είναι μια τριαντάχρονη ρωσίδα επιχειρηματίας που ζει μόνιμα στη Λεμεσό. «Σε κατάσταση αυτοκτονίας βρίσκεται η Κύπρος», είπε στην «Daily Mail» και πρόσθεσε: «Πολλοί Ρώσοι φοβούνται πως θα τα χάσουν όλα και πιστεύω ότι τόσο οι ίδιοι όσο και τα χρήματά τους αργά ή γρήγορα θα φύγουν από το νησί. Αυτοί που έχουν περιουσία δεν πρόκειται να εμπιστευτούν το τραπεζικό σύστημα της χώρας ή την Ευρωπαϊκή Ενωση ξανά. Και υπάρχουν πολλά μέρη που μπορούν να επιλέξουν οι πλούσιοι Ρώσοι: τα Νησιά Καϊμάν, το Τζέρσεϊ, το Λουξεμβούργο. Είναι άσχημες ημέρες αυτές που περνάει η Κύπρος. Μέχρι τώρα είχε τη φήμη ότι ήταν οικονομικό κέντρο και τώρα αυτή η φήμη καταστρέφεται».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Από την άλλη, 55χρονος Ρώσος ο οποίος ήρθε στην Κύπρο πριν από περίπου 8 χρόνια και μόλις πριν από 3 μήνες αγόρασε διαμέρισμα στη Λεμεσό, δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Κύπρο να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Ο κ. Ρατίκ είπε πως «εμείς οι Ρώσοι είμαστε σκληρά καρύδια. Το 1998 η Ρωσία χωρίς προειδοποίηση και χωρίς οποιασδήποτε μορφής αποζημίωση έβαλε χέρι στις καταθέσεις μας. Παρ' όλα αυτά επιζήσαμε και ξαναρχίσαμε από την αρχή».

«Η Κύπρος είναι πια η πατρίδα μου. Δεν έχω κάτι που να με συνδέει πλέον με τη Ρωσία. Το σπίτι μου είναι εδώ, η δουλειά μου είναι εδώ, η οικογένειά μου είναι εδώ. Αγαπώ την Κύπρο. Και επειδή αγαπώ την Κύπρο, τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου, που είναι από την Ελλάδα, όσο και τα δύο μου παιδιά, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε για να ορθοποδήσει η Κύπρος».

Δεν σκέφτονται, βέβαια, όλοι έτσι. Η Λεμεσός, μέχρι χθες επιχειρηματικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Περί αυτού είναι βέβαιος ο δήμαρχος της πόλης Α. Χρίστου. «Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις. Κάποιες εταιρείες θα φύγουν, κάποιες που είχαν σκοπό να έρθουν στην Κύπρο, τώρα πιθανόν να μην το κάνουν. Εχουν υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία και το κύρος της Κύπρου και της Λεμεσού ειδικότερα, αφού εδώ ήταν το 95% των εταιρειών», λέει.

Οι ρώσοι ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών και άλλοι μεγαλοκαταθέτες είναι έτοιμοι να μεταφέρουν σε άλλες χώρες μεγάλα ποσά που έχουν στην Κύπρο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις κύπριων συμβούλων ρώσων επιχειρηματιών στον «Φιλελεύθερο», οι οποίοι λένε ότι ακόμη και αν δοθούν εγγυήσεις, οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλους προορισμούς όπως είναι η Σιγκαπούρη.

TA NEA