07 Απριλίου 2013

Πάλι του την είπε η Μέρκελ του Πούτιν: Η ευημερία πηγάζει από μία ανοιχτή κοινωνία

Υπέρ μιας «ανοιχτής κοινωνίας» στην Ρωσία, τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Έκθεσης του Ανόβερου, την οποία εγκαινίασε την Κυριακή μαζί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω διαμαρτυριών (υπήρξαν διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μερικές χιλιάδες κόσμου) για τον έλεγχο που ασκεί η Μόσχα σε γερμανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Πούτιν να «δώσει μία ευκαιρία» στις ΜΚΟ, τις οποίες αποκάλεσε «ατμομηχανή της καινοτομίας».

Παράλληλα, γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η ύπαρξη μίας ανοιχτής κοινωνίας αποτελεί εγγυητή της ευημερίας, εκφράζοντας την πεποίθησή της πως «αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα όταν υπάρχει μία ενεργή κοινωνία των πολιτών».

Προσερχόμενη νωρίτερα στον χώρο της Έκθεσης, η κ. Μέρκελ είχε επισημάνει ότι στην ατζέντα των συναντήσεών της με τον ρώσο πρόεδρο περιλαμβάνονται όχι μόνο τα ζητήματα της «στενής και εξαιρετικής» οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και «αμφιλεγόμενα» θέματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν στάθηκε την επιθυμία του για περαιτέρω ανάπτυξη των γερμανορωσικών σχέσεων, αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

«Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν δυστυχώς πολύ εύθραυστες, για αυτό είναι ακόμη πιο σημαντική η ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα συνεισφέρει σημαντικά στην συνεργασία», δήλωσε.

Παρά ταύτα, μιλώντας νωρίτερα στον γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο κ. Πούτιν υπεραμύνθηκε των ελέγχων που διενεργεί η Μόσχα στις ΜΚΟ, τονίζοντας ότι οι ρώσοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, «και για ποιο σκοπό».

Στενές οικονομικές σχέσεις Μόσχας - Βερολίνου

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας. Το 2012, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 73,9 δισ. δολαρίων.

Το 2012, η Γερμανία επένδυσε 7,2 δισ. δολάρια στη ρωσική οικονομία.

Επιπλέον, σήμερα περισσότερες από 6.000 επιχειρήσεις, με γερμανική συμμετοχή λειτουργούν στη Ρωσία. Από αυτές, περίπου 800 επιχειρήσεις ανήκουν κατά 100% σε γερμανικά κεφάλαια.

Εκτός αυτού, 1.816 υποκαταστήματα και γραφεία εκπροσώπησης γερμανικών εταιριών έχουν καταγραφεί στα ρωσικά εμπορικά μητρώα.

Από την πλευρά της, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2012, η Ρωσία επένδυσε 3 δισ. δολάρια στη γερμανική οικονομία.

Σήμερα 600 ρωσικές επιχειρήσεις με ρωσικά κεφάλαια δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. Πρόκειται κυρίως για μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/228615/merkel-pros-poutin-i-euimeria-pigazei-apo-mia-anoihti-koinonia/#ixzz2PoMIwcuk
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook