26 Απριλίου 2013

Πειτε μου εσεις ποιος ελεγχει την επικοινωνια στη χωρα: Περιοριστικοι οροι και εγγυηση στον Φωτοπουλο... Ελευθεροι χωρις ορους οι Βουλγαρακης-Δουκας...

 [Μηπως και κατραλαβουν μερικοι ποιος ελεγχει την επικοινωνια στην Ελλαδα και αθωωνει η καταδικαζει κοσμο...]

Ελεύθερος με εγγύηση 60.000 ευρώ ο Νίκος Φωτόπουλος

Ελεύθερος, με εγγύηση 60.000 ευρώ και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.


Ο κ. Φωτόπουλος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης, για υπόθεση χρηματικών ποσών που δόθηκαν από τη ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων και τα οποία φέρεται να μη δαπανήθηκαν για τους λόγους για τους οποίους εκταμιεύθηκαν.

Στον ανακριτή Χρ. Παπακώστα απολογήθηκε επίσης ο συνδικαλιστής, πρώην γγ της ΓΕΝΟΠ Ευάγγελος Μπουζούλος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή εγγύησης 20.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ενώ ζήτησε και έλαβε προθεσμία ο επίσης συνδικαλιστής Κωνσταντίνος Κατσαρός.

Η κατηγορία αφορά συνολικό ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που χορήγησε, την περίοδο 2008-2010, η επιχείρηση στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα αφορά δάνειο ύψους 500.000 ευρώ επί προεδρίας Αρθούρου Ζερβού, ποσό 300.000 ευρώ επί προεδρίας Τάκη Αθανασόπουλου για μελέτη που -κατά το κατηγορητήριο- δεν έγινε. Η κατηγορία της απάτης αφορά ποσό 312.000 ευρώ που φέρεται να χορηγήθηκε για δύο ταξίδια τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν.

Ο κ. Φωτόπουλος φέρεται να αρνείται την κατηγορία και να υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο, ότι τα επίμαχα ποσά αποτελούν σύννομες επιχορηγήσεις.

Όπως υποστηρίζει το επίμαχο δάνειο αποπληρώνεται κανονικά από τη ΓΕΝΟΠ και το ποσό για τη μελέτη πληρώθηκε για άλλου αντικειμένου μελέτη από αυτήν για την οποία εκταμιεύθηκε.

Στο απολογητικό υπόμνημά που παρέδωσε στον ανακριτή ο κ. Φωτόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι «δεν εξαπατήσαμε τη ΔΕΗ, καθώς αποδεκτά και νόμιμα ήταν όχι μόνο τα εκπαιδευτικά ταξίδια, αλλά και κάθε άλλο ταξίδι που θα προωθούσε την ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της ομοσπονδίας μας με συναδέλφους άλλων χωρών. Όλα τα ταξίδια έγιναν για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς σκοπούς. Οι παροχές προς την ομοσπονδία ήταν απολύτως νόμιμες ως προβλεπόμενες από τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας».

«Κάποιοι ήθελαν να είμαι στην φυλακή, αλλά οι δικαστές έκριναν μη επαρκή τα στοιχεία και με άφησαν ελεύθερο» δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος μετά την απολογία του.

Ο συνήγορος του, Δημήτρης Τσοβόλας, έκανε λόγο για σκόπιμη «στοχοποίηση των συνδικαλιστών», ώστε να «ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ».

Ελεύθεροι χωρίς όρους Δούκας - Βουλγαράκης για το πόθεν έσχες

Ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον αρμόδιο ανακριτή ο πρώην υπουργοί Πέτρος Δούκας και Γιώργος Βουλγαράκης. Σε βάρος του πρώτου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ενώ σε βάρος του κ. Βουλγαράκη σε βαθμό πλημμελήματος. Οι διώξεις σε βάρος των δυο πρώην υπουργών αφορούν σε υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, η δίωξη σε βάρος του κ. Δούκα ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου. Αφορά την δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού για το έτος 2011 και είναι σε κακουργηματική μορφή. Και αυτό διότι κατά πληροφορίες, το ποσό που φέρεται να απεκρύβη είναι άνω των 300.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο νόμος για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από πολιτικά πρόσωπα άλλαξε και οι σχετικές διατάξεις αυστηροποιήθηκαν κατά πολύ. Σύμφωνα με την έκθεση της Βουλής, ο κ. Δούκας φέρεται πως μεταξύ των δηλώσεων 2009 και 2010 να «ξέχασε» να δηλώσει 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Βουλγαράκη εγκαλείται για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Η παραπομπή της υπόθεσης του στη Δικαιοσύνη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στην δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC ποσού 117 χιλιάδων ευρώ από το 1999.

Πάντως, σε δήλωσή του μετά την παραπομπή της υπόθεσής του στη Βουλή, ο κ. Δούκας είχε αναφέρει ότι δεν ελέγχεται για για παράνομο πλουτισμό και ότι επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής αποδέχθηκε πλήρως πως δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια παράνομου πλουτισμού μου, ή ύποπτης προέλευσης χρημάτων!

Όπως σημείωνε επίσης «ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων» ή οποία «ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και μέρος σε χρηματιστηριακό λογαριασμό».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δυο εβδομάδες απολογήθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος που αφορούν σε ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση με τον αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα «HSBC». Στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, που είναι στο όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού και αποκαλύφθηκε με την δημοσίευση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ,. είναι κατατεθειμένα 2,2 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά την απολογία του ο πρώην υπουργός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ, όπως επίσης και η σύζυγος του στην οποία επιβλήθηκε εγγυοδοσία ύψους 20.000 ευρώ.