08 Απριλίου 2013

Το κλείδωμα συμφωνιών με το Ισραήλ επιδιώκει η Λευκωσία

Καθοριστικής σημασίας από κάθε άποψη κρίνεται η επίσκεψη που πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου στο Ισραήλ, καθώς από τις συνομιλίες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά από τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στην ατζέντα των δύο χωρών. Από τις επαφές, κυρίως του υπουργού Εξωτερικών, στα Ιεροσόλυμα, θα διαφανεί εάν επήλθε οποιαδήποτε αλλαγή στις θέσεις του Ισραήλ σε σχέση με την Κύπρο μετά και τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία.

Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης θα προετοιμάσουν, επίσης, την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισραήλ αρχές Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν επηρεάζονται.

Πέραν όμως των διμερών σχέσεων υπάρχει στην ατζέντα μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευσή του. Η Λευκωσία θα επιδιώξει κατά την εκεί παρουσία των δύο υπουργών να κλείσει οριστικά το θέμα της συνεργασίας για τη δημιουργία ενεργειακού σταθμού στην Κύπρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής. Ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε προ ημερών ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν τελικά το Ισραήλ θα συμμετέχει ή όχι στην ανέγερση του σταθμού, υπογραμμίζοντας πως ούτως ή άλλως η Κύπρος θα προχωρήσει στην κατασκευή του.

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ. Η Λευκωσία, πέραν των θεμάτων συνεργασίας με το Ισραήλ, στον τομέα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, επιδιώκει και μια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.

Ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, που έλαβε μέρος στην προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ σ’ όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας. Περαιτέρω υπογράμμισε πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των δύο χωρών στην περιοχή.

Ο κ. Φωτίου, που σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ, υπογράμμισε επίσης πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι οποιαδήποτε συνεργασία στον τομέα αυτό δεν αποτελεί απειλεί για οποιαδήποτε γειτονική χώρα. Επεσήμανε ακόμα ότι στόχος της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ είναι η διασφάλιση των ενεργειακών τους συμφερόντων στην περιοχή.

Τέλος ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να αποφέρει κι άλλα οφέλη στα θέματα της οικονομίας και του τουρισμού.

philenews.com