07 Απριλίου 2013

Στουρνάρας: «Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και πολλά ανοικτά ζητήματα» (βίντεο)

Για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς, Βαγγέλη Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τα μέλη της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στη συνομιλία των δύο πλευρών παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων

Στην κρίσιμη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έγινε προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Αγκάθια αποτελούν κυρίως τα θέματα που έχουν σχέση με την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ενιαίος φόρων ακινήτων με το «χαράτσι» που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank και η διαδικασία αποπληρωμής των χρεών προς τις εφορίες.

Προηγήθηκε η αναβολή της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα που είχε οριστεί για το Σάββατο. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, ο κ. Στουρνάρας είχε μία ακόμα συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του σημερινού τετ-α-τετ.