Του Παναγιώτη Στάθη
«Ξεμπλοκάρει» τελικά η μετεγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στην Κασσιόπη της Κέρκυρας που έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με βάση τις επιταγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και έχει παραχωρηθεί . για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital.
Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμο, αυτή τη φορά, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την κατάργηση του ναυτικού οχυρού του Αγίου Στεφάνου στην περιοχή της Κασσιόπης και τη μεταφορά του σε νέα θέση, μετά τη νέα γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ).
Με προηγούμενη απόφασή του, τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε «παγώσει» προσωρινά τη μετεγκατάσταση του ναυτικού οχυρού, θεωρώντας πως το ΑΝΣ που είχε αποφανθεί υπέρ της μεταφοράς του σε νέα θέση, το έκανε χωρίς καν που ακριβώς είναι η νέα θέση, αφού θα την προσδιόριζε το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι, επεστράφη το σχέδιο προεδρικού διατάγματος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον καθορισμό της ακριβής νέας θέσης του ναυτικού οχυρού, αφού στην πρώτη γνωμοδότηση του το ΑΝΣ «δεν ήταν σε θέση να κρίνει αν με την εγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση εξασφαλίζεται ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας». Κατόπιν όλων αυτών το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επανακατέθεσε το σχέδιο διατάγματος για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ, με νέα γνωμοδότηση του ΑΝΣ.
Στη νέα γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΑΝΣ (5.4.2013) αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «1) Η κατάργηση του ναυτικού οχυρού Αγίου Στεφάνου συνοδεύεται από ταυτόχρονο χαρακτηρισμό σε νέα εγγύς θέση νέου ναυτικού οχυρού, όπως αυτή απεικονίζεται επακριβώς στο υπ’ αριθμ. σχεδίου Τα-2012/18/6/4 Απριλίου 2013 τοπογραφικό διάγραμμα, κλίμακας 1:500, της διεύθυνσης ΓΕΝ/Γ2, 2) Οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σε θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας καλύπτονται εξίσου αποτελεσματικά από τη νέα θέση του ναυτικού οχυρού και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα διαφοροποίησης της επιχειρησιακής παρουσίας του ΠΝ στην περιοχή και 3) Η απόκρυψη και διασφάλιση των έργων αμύνης πραγματοποιείται σήμερα με συνδυασμό μέτρων και συγκεκριμένα με μεθόδους φύλαξης που υποστηρίζονται από μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και συναγερμού, κατάλληλα περίφραξη, μέσα απόκρυψης), τα οποία ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του ΠΝ. Εν προκειμένω, λαμβανομένων υπόψη των παραμέτρων της συγκεκριμένης περιοχής η θέσπιση επιτηρούμενης ζώνης πλάτους ενός μέτρου κρίνεται επαρκής για την απόκρυψη και διασφάλιση των έργων αμύνης του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση».
Πηγή:www.capital.gr