12 Μαΐου 2013

Οταν η ΟΛΜΕ έκανε απεργίες κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών το 1988 και το 1990

Η πρόταση της ΟΛΜΕ και πραγματοποίηση απεργίας κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει φέρει τους εργαζόμενους σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης» με την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε την επιστράτευσή τους, αλλά έχει προκαλέσει και νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος των εκπαιδευτικών πραγματοποιεί απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς, το 1988, οι καθηγητές είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που διήρκεσαν 37 ημέρες έως ότου κριθούν παράνομες και καταχρηστικές.

Τότε οι καθηγητές αποφάσισαν απεργία, στις 7 Μαΐου, για αιτήματα του κλάδου η οποία κράτησε μέχρι τις 23 Ιουνίου όταν το δικαστήριο την έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν αμέσως, ενώ και οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν με την κυβέρνηση για χορήγηση υπερωριακού επιδόματος εξωδιδακτικού έργου και επιδόματος βιβλιοθήκης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με μεγάλη ένταση έγιναν και τον Μάιο του 1990 όταν πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες της ΟΛΜΕ η οποία ξεκίνησε το δεύτερο 15θήμερο του Μαΐου και για περίπου δύο μήνες έγιναν δέκα συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις.

Τότε οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναβλήθηκαν και το διδακτικό έτος πήρε παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου. Στις 16 του ίδιου μήνα ξεκίνησαν οι γενικές εξετάσεις με διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια εκπαιδευτικών έξω από τα εξεταστικά κέντρα.