Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την έξοδο στη σύνταξη προβλέπονται για 500.000 άνδρες που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992. Μάλιστα υπάρχουν «παράθυρα» για τη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και στα 52, ενώ ταχύτερα στη σύνταξη βγαίνουν και όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35ετία.
Τυχερό το 2013 για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2012
Τυχεροί είναι οι άνδρες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αφού οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι αποφεύγουν τις ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς.
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να βγουν έως και 17 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη
Στους «μεγάλους» κερδισμένους είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Μία σειρά μεταβατικών ρυθμίσεων οδηγούν στη σύνταξη έως και 17 χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο συνταξιοδότησης. Μάλιστα τη συγκεκριμένη διετία στο Δημόσιο προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας και για τους άνδρες με ανήλικα τέκνα.
Αντιθέτως, στα υπόλοιπα Ταμεία είναι ελάχιστα τα περιθώρια πρόωρης εξόδου για τους άνδρες με παιδιά.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, τα οποία κυμαίνονται από τέσσερα έως επτά στα Ταμεία (και μέχρι δώδεκα στο Δημόσιο). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων συμφέρει η αναγνώριση για θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2010, με εξαίρεση τους δημοσίους υπαλλήλους που, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να επιδιώξουν η συμπλήρωση 25ετίας να γίνει τη διετία 2011-2012.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Χαμένοι είναι όσοι ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς (2012).
Από φέτος πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 67 ετών, ενώ με 40 έτη ασφάλισης η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 62.
Πηγή: Έθνος