30 Μαΐου 2013

Σαμαράς: Ο τουρισμός δείχνει ότι βγαίνουμε από το τούνελ (BINTEO)

«Στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα μεγάλος τουριστικός προορισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου».

«Το στοίχημά μας είναι να κάνουμε θαύματα και αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε μόνο όλοι μαζί. Μπορούμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε», εκτίμησε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ο τουρισμός είναι το στήριγμα που χρειάζεται η χώρα για να σταθεί στα πόδια της, «ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι πρωταθλητές της οικονομίας μας».

Εκτίμησε ακόμα ότι «οι αφίξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ» και «οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι μία νίκη αλλά και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Είναι επιπλέον μία ένδειξη μίας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων αλλά και ένδειξη αλλαγής νοοτροπίας».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στον ρόλο του κράτους, λέγοντας ότι «το κράτος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη. Θα είναι σταθερός αρωγός της επιχειρηματικότητας» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε νικήσει ολοκληρωτικά την γραφειοκρατία αλλά την έχουμε περιορίσει. Αποκαταστήσαμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για να πετύχει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις προοπτικές που ανοίγονται για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Για να γίνει αυτό, είπε, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η βίζα. Δεύτερον να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση για να διευκολύνονται να έλθουν στην Ελλάδα. Τρίτον από την ώρα που φθάνουν πρέπει να είναι εύκολη η μετακίνησή τους μέσα στην χώρα.