23 Μαΐου 2013

Μπα! ΄Εχει κι εκει ηλιο και θαλασσα; "Ρώσοι και Βρετανοί αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία"

Μα αφου κυριε οι πατριωτες του κ@λου λενε οτι οι ξενοι θα παρουν τζαμπα τα δικα μας σπιτια, γιατι πληρωνουν να αγορασουν στην Τουρκια;

Ρώσοι, Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις των αγοραστών ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία στη διάρκεια του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με αναφορά του τουρκικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού.


Στο διάστημα Μάιος 2012-Μάιος 2013, συνολικά 14.599 ξένοι επενδυτές αγόρασαν 13.945 τουρκικές ιδιοκτησίες, αναφέρει η έκθεση του τουρκικού υπουργείου.

Η νότια παραθαλάσσια επαρχία της Μερσίνας ήταν η πιο δημοφιλής στους ξένους αγοραστές, και ακολουθεί η Σμύρνη, ενώ η Γιάλοβα βρίσκεται στην τρίτη θέση. Οι επαρχίες της Προύσας, της Άγκυρας, της Τραπεζούντας, του Corum, της Sakarya, του Tekirdag και του Gaziantep, ακολουθούν αντιστοίχως, ενώ παραδόξως η Κωνσταντινούπολη δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα.

Η έκθεση του υπουργείου αναφέρει ότι οι Ρώσοι ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στη διάρκεια της περιόδου, αποκτώντας 2.313 ακίνητα. Οι Βρετανοί κατατάσσονται δεύτεροι με 1.353 ακίνητα ενώ οι πελάτες από τη Γερμανία αγόρασαν 1.350 ακίνητα.

Ακολουθούν αγοραστές από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επικράτηση Ευρωπαίων αγοραστών έναντι αυτών του Κόλπου, έρχεται σε αντίθεση με τις αναφορές ότι οι πολίτες των αραβικών χωρών γίνονται οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία.

Αν και το υπουργείο δεν συγκρίνει το μέγεθος των αγορών που έγιναν το τελευταίο έτος με τις πωλήσεις της περιόδου 2011-2012, οι πωλήσεις ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Τουρκία εν τω μέσω της αναδιάρθρωσης της κυβερνητικής νομοθεσίας για πώληση ακινήτων σε ξένους.

Τον Αύγουστο του 2012, η Βουλή «πέρασε» ένα νόμο που διεύρυνε τον αριθμό των εθνικοτήτων που επιτρέπεται να αγοράσουν ακίνητο «ελεύθερα από περιορισμούς» στην Τουρκία, από τις 89 στις 183.

Η απαγόρευση παρόλα αυτά διατηρεί σαρωτικούς περιορισμούς για ξένους από γειτονικές χώρες. Ο νόμος απαγορεύει Έλληνες πολίτες να αγοράζουν ακίνητα σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Τουρκίας, αν και ο νόμος εξαιρεί από αυτό τον περιορισμό τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης. Ο νόμος απαγορεύει επίσης Βουλγάρους, Ιρανούς, και Σύριους από την αγορά ακινήτων σε επαρχίες που συνορεύουν με τη χώρα καταγωγή τους.

Η Τουρκία αναδιάρθρωση τη νομοθεσία για την ακίνητη περιουσία στις αρχές του τρέχοντος έτους, με το Κοινοβούλιο να επεκτείνει τη νομική περίοδο της διαμονής που προσφέρεται σε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας κατά την είσοδό τους στην Τουρκία, από τους τρεις μήνες σε ένα χρόνο, αν και η νομοθεσία αυξάνει επίσης τους φόρους στις ξένες ιδιοκτησίες.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει πως αναμένει ξένοι επενδυτές να επενδύσουν περί τα 300 δισ. δολάρια στο τουρκικό real estate στην επόμενη δεκαετία.


Πηγή:www.capital.gr