13 Μαΐου 2013

Σαμαράς: «Σε δύο χρόνια δε θα χρειαζόμαστε Μνημόνιο»

«Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Δεν έχουμε βγει από την ύφεση, αλλά η ελπίδα ξαναγεννιέται. Η πτώση σταμάτησε και σύντομα αρχίζει η άνοδος. Δεν έχουμε βγει από τα δύσκολα. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

«Στοιχηματίζουν τώρα για το πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της Ελλάδας. Εγώ δε συμμετέχω στα στοιχήματα. Δε θέλω να πάμε απλώς καλύτερα, Να πάμε πολύ καλύτερα από ότι φαντάζονται οι ίδιοι. Θέλω να πάμε πολύ καλύτερα γιατί το μπορούμε», σχολίασε σχετικά.

Ο κ. Σαμαράς στο λόγο του υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το α' εξάμηνο του 2014».

«Πετύχαμε ραγδαία αποκλιμάκωση των σπρεντς. Προγραμματίζουμε να βγούμε στις αγορές το α' εξάμηνο του 2014 . Όσο πέφτουν τα σπρεντς η Ελλάδα αρχίζει και μπαίνει στην οθόνη και στα ρανταρσς των επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Ελλάδα δεν είχε ρευστότητα από τότε που αποφασίστηκε το PSI στο τραπεζικό σύστημα. Θα μειωθεί και άλλο όταν οι τράπεζες επιστρέψουν τα χρήματα της επανακεφαλαιοποίησης».

«Στόχος τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας πως «αυτό θα σημάνει την ρευστότητα των αγορών Δε θα χαθεί άλλος χρόνος, Με το που επιστρέψει η ρευστότητα, θα ανασάνουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιταχύνεται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ γνωστοποίησε πως «πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα εισέρχονται στην οικονομία κάθε μήνα»

«Δε σχεδιάζουμε σήμερα για αύριο. Έχουμε ήδη σχεδιάσει για αυτό εδώ και μήνες. Οι δόσεις θα συνεχιστούν κανονικά και θα πάρουμε έως και τη δόση του Ιουνίου. Ελπίζουμε έως το 2014 η εικόνα της χώρας μας να είναι ακόμα καλύτερη. Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και σπάμε ταμπού δεκαετιών», είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, ενώ ανέφερε ότι η Τρόικα θα έρθει στη χώρα μας για την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.

Αναφορικά δε με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός, είπε πως θα απομακρυνθούν όλοι «κοπανατζίδες» που έφεραν πλαστά χαρτιά και θα ισχύσει ο κανόνας ένας προς δέκα, ενώ στη θέση τους θα μπουν νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει μέσω ΑΣΕΠ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επιπλέον, στην επικαιρότητα των ημερών και εξαπέλυσε επίθεση «στις συνδικαλιστικές πρακτικές χαρακτηρίζοντας την απεργία των εκπαιδευτικώ πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις απαράδεκτη και αποκρουστική. Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν συνδικαλιστικες πρακτικές να τινάζουν στον αέρα τα πάντα επειδή τους ζητήθηκε να δουλέψουν δύο ώρες παραπάνω, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από συνδικαλιστικές ιδεοτέλειες» .

Εστειλε μάλιστα πολλαπλά μηνύματα απαντώντας και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «αν θέλουν να φέρουν επενδυσεις επικαλούμενοι τον Λένιν του 1920 τί να πω. Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρίες και απέκλειαν λιμάνια. Ας το καταλάβουν όλοι, αυτές έιναι εικόνες από την Ελλάδα του χθες. Τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν».


Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Σαμαράς είπε πως «σπάμε τα ταμπού. Ήδη έγινε του ΟΠΑΠ κάτω από δύσκολες συνθήκες. Προγραμματίζουμε ακόμη δύο για φέτος. Θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά επιθυμούμε πρωταγωνιστές τους Έλληνες επενδυτές».

«Έχετε ξαναδεί να αλλάζουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο; Εκεί θα μας μετρήσει και ο κόσμος», σχολίασε για να προσθέσει πως «η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι δεν έκαναν οι προηγούμενες».

Ο κ Σαμαράς είπε, επίσης, πως «το 2013 είναι η τελευταία πολύ δύσκολη χρονιά για τη φορολογία. Όλα αυτά δεν ήταν απλά. Χρειάστηκαν επίμονες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

«Στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα όπου η επιβολή ενός ενιαίο υ φόρου επιχειρήσεων θα φτάνει έως 15% . Θέλουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη γραφειοκρατία».

«Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ευημερία μέσω της υγιούς ανάπτυξης», είπε ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας πως «μπαίνουμε ξανά στον παγκόσμιο χάρτη με πρώτο βήμα το μεθαυριανό ταξίδι στην Κίνα».

«Η Ελλάδα δε θα γυρίσει εκεί που ήταν τόσο χρόνια. Θα πετύχουμε πραγματική αναγέννηση του τόπου», πρόσθεσε. Όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτό θα γίνει, μεταξύ άλλων, μέσα από επενδύσεις μέσα στη χώρα, οικονομική και πολιτική σταθερότητα και αταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.

«Το Μνημόνιο σε 2-3 χρόνια δε θα υπάρχει πια. Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα δε θα χρειάζεται Μνημόνια», σχολίαζε ο κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων, κατά το κλείσιμο της ομιλίας του.