20 Μαΐου 2013
Γελαει ο κοσμος με το ρουσφετι του Κουβελη
Αντιδράσεις ακόμα και εντός των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης φαίνεται πως προκαλεί η επιχειρούμενη τοποθέτηση της δημοσιογράφου – τηλεκριτικού Πόπης Διαμαντάκου στην κεφαλή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Αρχικά, φάνηκε πως η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου από την Πόπη Διαμαντάκου (που ήταν υποψήφια με το συνδυασμό της στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές), βρήκε σύμφωνα τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Οι πρώτες αντιδράσεις, όμως, βρήκαν απήχηση και μέσα στους κόλπους κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα από στελέχη που διατυπώνουν ενστάσεις και ανησυχίες για το κατά πόσο ο έλεγχος του Συμβουλίου μπορεί να περάσει στη ΔΗΜ.ΑΡ.
Σε πρώτη και κύρια φάση, οι αντιδράσεις απέναντι στη νέα προοπτική για το ΕΣΡ που βρίσκουν όλο και περισσότερο έδαφος, αρχίζουν από το προφανές: το γεγονός δηλαδή, ότι για τη θέση του προέδρου μιας ανεξάρτητης αρχής, η επιλογή ξεκινά από κομματικά κριτήρια, με βάση κομματικές προτάσεις που αφορούν πρώην υποψήφιους κομμάτων στις εκλογές!
Από εκεί και πέρα, τίθεται ζήτημα και με την επιλογή του προσώπου της Πόπης Διαμαντάκου, δεδομένου ότι επί σειρά ετών είχε δεσμούς εργασίας με εκδοτικά συγκροτήματα που τελούν και μέτοχοι τηλεοπτικών σταθμών. Επί της ουσίας, το ερώτημα είναι κατά πόσο κρίνεται δόκιμο να ανατεθεί σε μια δημοσιογράφο - τηλεκριτικό ο έλεγχος πρώην εργοδοτών της -και των ανταγωνιστών τους.
Κατά την διάρκεια της πορείας της στα media γνώρισε την καταξίωση, καθιερώθηκε ως μια από τις πλέον περίτεχνες και αυστηρές πένες, αλλά και αμφισβητήθηκε για περιπτώσεις όπως η κριτική - ύμνος που είχε γράψει σε εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου (όταν ήταν το μεγάλο “χαρτί” του Mega), αλλά και η οξύτατη, πλην λανθασμένη κριτική που είχε ασκήσει στην Τατιάνα Στεφανίδου, για θέμα, καλεσμένους και διαλόγους που είχαν γίνει σε άλλη, ανταγωνιστική εκπομπή.
Η τελευταία τρίμηνη παράταση που έχει δοθεί στο ΕΣΡ λήγει στα μέσα Ιουλίου, οπότε οι διεργασίες για τη νέα σύνθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένεται να αντικατασταθούν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη, Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας, καθώς κοντεύουν πια να υπερβούν τα 11 χρόνια παραμονής στις θέσεις τους -με αποτέλεσμα η λειτουργία του Συμβουλίου να έχει κριθεί αντισυνταγματική και οι αποφάσεις του να αμφισβητούνται και να καταρρίπτονται στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Είναι φανερό πως το ΕΣΡ, πρέπει να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια εποχή, για την οποία χρειάζονται καινούρια πρόσωπα, που θα το βοηθήσουν να ξαναβρει το ρόλο του ως ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, χωρίς κομματικές επιρροές, ούτε πρότερες εξαρτήσεις.