27 Μαΐου 2013

«Αδειασε» τον Ρουπακιώτη ο Αθανασίου: «Δεν χρειαζόμαστε νέο αντιρατσιστικό»

Δεν υπάρχει ανάγκη νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, επανέλαβε τη Δευτέρα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου. «Πιστεύω ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τις ανάγκες που η απόφαση πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει θέσει για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων» τόνισε προσθέτοντας ότι χρειάζονται «μερικές παρεμβάσεις και συμπληρώσεις», που όμως, όπως είπε, «δεν δικαιολογούν το θόρυβο που υπάρχει».

Οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου έγιναν λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου, στην κορυφή της ατζέντας της οποίας είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με το «πάγωμα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Υιοθετώντας απολύτως τη γραμμή του Μαξίμου περί μη αναγκαιότητας του νέου αντιρατσιστικού νόμου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου συμπλήρωσε επίσης, ότι «με καλή διάθεση θα μπορούσε να ορισθεί μια επιτροπή που να εξετάσει όλο το φάσμα του Δικαίου που ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν στην ξενοφοβία και το ρατσισμό».

Αναφορικά με το πώς θα γίνουν αυτές οι βελτιώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτές μπορούν να γίνουν «με κάποια τροποποίηση στον νόμο».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά «δεν λύνονται επικοινωνιακά» και επεσήμανε ότι τα θέμα της εφαρμογής του νόμου είναι διαφορετικό από τη νομοθεσία. «Δεν λέω ότι το υπουργείο σκέφθηκε επικοινωνιακά αλλά τι περνά στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά επιχειρώντας προφανώς να μην έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον εισηγητή του νόμου υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου πάντως, αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια «σύντομα θα επανέλθει στη Βουλή γιατί θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς».