29 Μαΐου 2013

Πόλεμο κατά του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ανοίγει η ΝΔ

Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε στον κυβερνητικό συνασπισμό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς η σύγκρουση μεταξύ των εταίρων κλιμακώνεται και μεταφέρεται στη Βουλή. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προχωρούν στη δημιουργία μετώπου για την προώθηση της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δίνει οδηγία για «ενταφιασμό» του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη και η ΝΔ επεξεργάζεται τη στρατηγική της για τη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η κίνηση των δύο εταίρων, που «κλείδωσε» έπειτα από χθεσινή επικοινωνία των Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη, προκαλεί έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ΝΔ περνά στην αντεπίθεση προαγγέλλοντας την καταψήφιση της πρότασης, ακόμη κι αν αυτή η εξέλιξη τη φέρει για πρώτη φορά να συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή.

Στο γαλάζιο επιτελείο, μάλιστα, προετοιμάζονται για «πόλεμο» στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με στόχο να μην οδηγηθεί ποτέ το σχέδιο Ρουπακιώτη για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η σύγκρουση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, πάντως, δηλητηριάζει τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που εμφανίζονται οργισμένοι από τη στάση του Μαξίμου και μεταθέτει την επόμενη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Η σύσκεψη των «3» προγραμματιζόταν για την Πέμπτη, ωστόσο -όπως υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού- δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Σαμαράς: «Ούτε βήμα πίσω»

Σύμφωνα με Τα Νέα, «ούτε βήμα πίσω» είναι η εντολή Σαμαρά στα γαλάζια στελέχη για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η οποία προαναγγέλλει και την αντίσταση μέχρι τέλους της ΝΔ στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η προχθεσινή αδιέξοδη συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων «ήταν καταληκτική». Συνεπώς οι τρεις αρχηγοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στο ίδιο τραπέζι για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το οποίο, κατά τις ίδιες πηγές, «ανήκει πλέον στην Ιστορία».

Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία των Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη, εξάλλου, η οποία εξετάστηκε διεξοδικά ως πολιτική κίνηση σε χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το στενό επιτελείο του, το στίγμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ότι η ΝΔ θα παραμείνει αμετακίνητη στη σκληρή γραμμή που ήδη ακολουθεί.

Όπως αποφασίστηκε, η ΝΔ θα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια νομοθετικής αλλαγής στη βάση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Αυτό συνεπάγεται ότι ο ισχυρότερος των εταίρων θα καταψηφίσει στη Βουλή την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να απόσχει από τη σχετική συζήτηση και ψηφοφορία.

«Τυχόν αποχή τής ΝΔ θα οδηγούσε στην έγκριση του νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον διαφωνεί με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα πολεμήσει για να μη γίνει ποτέ νόμος του κράτους», τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Πώς διαγράφεται η μάχη στη Βουλή

Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι η πρόταση των δύο εταίρων να απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και να μη φθάσει ποτέ στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας έχει ήδη ενημερωθεί για την κεντρική απόφαση και σχεδόν προεξοφλείται η καταψήφιση της πρότασης, καθώς η ΝΔ ορίζει 21 από τα μέλη της, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και -αν συμπλεύσει- ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον 19. Τα υπόλοιπα 10 μέλη της επιτροπής ορίζονται από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών.

Συνεπώς, βάσει των θέσεων που καταγράφονται, θεωρείται σχεδόν απίθανη η συγκρότηση πλειοψηφίας υπέρ του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη.

Ακόμη και με την καταψήφιση στην επιτροπή, πάντως, δεν αποκλείεται μια σύγκρουση με στόχο την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, επικαλούμενοι τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 91, παρ. 6), αναφέρουν ότι το «μπλόκο» είναι απόλυτο έπειτα από μια καταψήφιση στην επιτροπή. Και αυτό διότι, όπως ορίζεται, μία πρόταση νόμου που δεν εγκρίνεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν μπορεί να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια εάν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος.

Στην Ολομέλεια μπορεί να φθάσει μόνον για συζήτηση, αλλά μια τέτοια κίνηση είναι ασυνήθιστη στα κοινοβουλευτικά χρονικά.