29 Μαΐου 2013

“Η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην Ε.Ε.”

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προωθεί την αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αλλά ο εκ Βαυαρίας κομματικός σύμμαχος της Angela Merkel, το CSU, δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα αυτή. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος που κυριαρχεί στο πλούσιο κρατίδιο της χώρας, Alexander Dobrindt, μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δεν προσπαθεί καθόλου να κρύψει την δυσαρέσκειά του για τη νέα πολιτική της Καγκελαρίου.

Συγκεκριμένα, ο Dobrindt θεωρεί ότι η Γερμανία στέλνει λάθος μηνύματα προς την Άγκυρα. Ναι μεν η Τουρκία δικαιούται να φέρει τον τίτλο του «εταίρου», αλλά είναι ανάγκη να της καταστεί ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνεχές άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις δεν αποτελεί ορθή πολιτική τακτική.

Της ίδιας άποψης είναι και ο Johannes Singhammer, Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής παράταξης υπό την Angela Merkel, μέλος και αυτός του CSU, ο οποίος αιτιολογεί την στάση του κόμματός του με την ελλείπουσα θρησκευτική ελευθερία στη γειτονική χώρα.

Αφορμή για την εσωκομματική αλλά και ενδοκυβερνητική αυτή διαφωνία είναι επιστολή του υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου εξωτερικών της χώρας, Michael Georg Link, προς τον Singhammer, δια της οποίας κοινοποιείται η πρόθεση της Γερμανίας να στηρίξει την αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το CSU, αντίθετα, τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης δημοψηφισμάτων προ σημαντικών αποφάσεων που αφορούν στην διεύρυνση της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και της πιθανής ένταξης της Τουρκίας. Ωστόσο, το δίδυμό του, CDU, πρεσβεύοντας φιλοευρωπαϊκότερες απόψεις, απορρίπτει την ενσωμάτωση αυτής της θέσης στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνασπισμού.