10 Μαΐου 2013

Γιασικεβίτσιους: Οταν ήμουν μικρός είχα μισήσει τον Γκάλη

«Ως παιδί τον μίσησα, γιατί στέρησε από τους δικούς μου ανθρώπους, τους συμπατριώτες μου, τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Όμως αργότερα τον θαύμασα και τον σέβομαι απεριόριστα, ενώ ζώντας τα τελευταία χρόνια αρκετά στην Ελλάδα, κατάλαβα τι σημαίνει αυτός ο μεγάλος άνθρωπος για τη χώρα σας».

Τα λόγια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για τον Νίκο Γκάλη συγκλόνισαν, στη διάρκεια της ανοιχτής προπόνησης της Μπαρτσελόνα την Πέμπτη το βράδυ.

Ενας μύθος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως είναι ο Λιθουανός σούπερ σταρ, που εδώ στο Λονδίνο διεκδικεί το πέμπτο του κύπελλο Πρωταθλητριών (έχει τέσσερα με την Μπαρτσελόνα το 2003, την Μακάμπι το 2004 και το 2005 και τον Παναθηναϊκό το 2009) μίλησε με σεβασμό και τιμή για τον Νίκο Γκάλη, θυμίζοντας πάντως πως η πρώτη του εμπειρία από τον ιπτάμενο «Νικ» ήταν οδυνηρή.

Hταν μόλις 11 ετών όταν κάθισε μπροστά στην τηλεόραση στις 14 Ιουνίου του 1987 για να θαυμάσει τα ινδάλματά του, αστέρες της μεγάλης Σοβιετικής Ένωσης κόντρα στη μικρή Ελλάδα του Γκάλη του Γιαννάκη και των άλλων παιδιών. Ενιωθε σίγουρος για την επιτυχία όταν είδε τον έλληνα ημίθεο να του παίρνει τη μπουκιά από το στόμα.

Τότε η Σοβιετική Ενωση είχε αρκετούς Λιθουανούς στη σύνθεσή της (Γιοβάισα, Μαρτσουλιόνις, Χομίτσιους) ενώ αργότερα το 1989, όταν την αποκλείσαμε και πάλι με εκπληκτική εμφάνιση του Νίκου Γκάλη στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στο Ζάγκρεμπ είχε και τον Αρβιντας Σαμπόνις στη σύνθεσή της!

«Ήταν μεγάλο πλήγμα για μένα ως παιδί τότε και ειλικρινά τον είχα μισήσει τότε τον Γκάλη γιατί το 1987 πήρε το χρυσό μετάλλιο από τους συμπατριώτες μου Λιθουανούς, που τότε ήταν στη Σοβιετική Ένωση. Όμως δεν παραβλέπω το γεγονός ότι ήταν απίστευτος παίκτης και για αυτό έχω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν» τόνισε ο Σάρας, που τον παρομοίασε με τον Αρβιντας Σαμπόνις!

«Ναι για μένα τον θεωρώ τόσο μεγάλο ίνδαλμα όπως έχω τον Σαμπόνις. Δεν μπορώ να τους συγκρίνω βέβαια αγωνιστικά καθώς ο ένας ήταν ψηλός σαν δέντρο και ο άλλος πηδούσε πάνω από τα δέντρα, αφού έμενε στον αέρα για να τελειώσει τις φάσεις. Πραγματικά ήταν απίστευτος παίκτης και έκανε εκπληκτικά πράγματα στο γήπεδο» συνέχισε ο λιθουανός σταρ, που μάλιστα ζώντας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του στον Παναθηναϊκό αλλά και επειδή έχει παντρευτεί ελληνίδα) συνειδητοποίησε και το τι σημαίνει ο Νίκος Γκάλης για την Ελλάδα.