Πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την κατάργηση φορέων και οργανισμών, καθώς αρκετοί υπουργοί αντιδρούν και θέτουν εμπόδια, αναγκάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει δυναμικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει οργή για τη μεγάλη καθυστέρηση και ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να υπάρξουν άμεσα αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός θέλει μετά την επιστροφή του από την Κίνα την Κυριακή 19 Μαιου, να μην υπάρχει εκκρεμότητα και να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα -αν και ο βασικός πυρήνας είναι έτοιμος- με τους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς.
Η κυβέρνηση φαίνεται ασυνεπής έναντι της τρόικα, για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε...κλείσει εδώ και πολλούς μήνες, ώστε να προχωρήσει ομαλά, όσο είναι εφικτό, τις επόμενες εβδομάδες στις πρώτες 2.000 απολύσεις, που αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση.
Πάρα τα...«προειδοποιητικά» τηλεφωνήματα του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη το προηγούμενο διάστημα για να προχωρήσει το σχέδιο, αρκετοί υπουργοί κινούνται «παλαιοκομματικά» και με γνώμονα, όπως λέγεται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, το πολιτικό κόστος.
Έχοντας στο νου τους τη λογική ότι τα Υπουργεία είναι «βιλαέτια» τους, μπλοκάρουν την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιού και αρνούνται να συμβάλλουν, προτάσσοντας διάφορες δικαιολογίες για να διατηρηθούν ορισμένοι οργανισμοί και φορείς που οι ίδιοι εποπτεύουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς -όπως το απόγευμα της Πέμπτης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη και τον υφυπουργό του κ. Μ. Βολουδάκη- και ο κ. Σταμάτης, θα επιχειρήσει να κλείσει την υπόθεση το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για μείωση προσωπικού μέσω της καταργήσεως οργανικών θέσεων, κάτι που ενδέχεται να γίνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, και σε ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου που βρίσκονται από το ΤΑΙΠΕΔ στο φάκελο των ιδιωτικοποιήσεων.
Ήδη από την Παρασκευή θα αποσταλλούν προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς, επιστολές του, «κατʼ εντολήν πρωθυπουργού», σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει σύντομα αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φθάσει η τρόικα τον επόμενο μήνα και η κυβέρνηση να είναι και πάλι ανέτοιμη.
«Δεν είναι εύκολη υπόθεση» λέει κυβερνητικό στέλεχος που έχει πλήρη εικόνα των συζητήσεων και των συσκέψεων και συμπληρώνει με νοήμα: «Το πρωί έχουμε μια λίστα έτοιμη και το βράδυ αλλάζει από τις πιέσεις, τις διαμαρτυρίες και τις γκρίνιες».
Ραβανός Αρης
TO BHMA