16 Μαΐου 2013

Λόγω των Ρώσων «αδειάζει» τον Αντ. Σαμαρά η Ουάσιγκτον;


Στην ανάρτηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, κλείνουμε με το σχόλιο, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συνδέσει όσα συμβαίνουν στη Συρία με το Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική μεσόγειο, «λαμβάνοντας ‘δώρα’ για τις όποιες υποχωρήσεις του (κατασκευάζονται κιόλας…) στα μέτωπά του με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού ιδίως η Αθήνα είναι διπλωματικά ανύπαρκτη, αφού η ‘ψύχραιμη’ και ‘συνετή’ εξωτερική πολιτική που δεν δημιουργεί προβλήματα σε ‘φίλους και συμμάχους’ φαίνεται ότι δεν έχει πέραση στους καιρούς που ζούμε…»


Αυτό αποκαλύπτεται και από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί εάν δεν κλειστεί συνάντηση με τον Ομπάμα ο οποίος επικαλείται «αυξημένο φόρτο εργασίας».

Θα τολμήσουμε να εικάσουμε ότι η πορεία των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας με την εκκρεμότητα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ όπου ρωσικές εταιρίες έχουν το προβάδισμα, παίζει ρόλο, προς το παρόν στο τακτικό επίπεδο, στην αμερικανική στάση. Εάν στη θέση του Σαμαρά ήταν ο Ερντογάν θα φρόντιζε να προκαλέσει περισσότερο δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στις ΗΠΑ, για να τις κάνει να υποχωρήσουν προτού η ζημιά γίνει ακόμα μεγαλύτερη…

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνιστούσαμε τέτοια πολιτική στην Αθήνα, αφού η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά, αλλά εάν είναι αποφασισμένη να παίξει στο θέμα αυτό το «ρωσικό χαρτί», καλό θα ήταν να έχει εξασφαλίσει συμμαχίες σε άλλα επίπεδα (π.χ. περιφερειακό) αφού θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εάν δεν έχει τη δυνατότητα να τις αποτρέψει…

Ο Ομπάμα δεν παίζει το παιχνίδι Σαμαρά

Προς αναβολή του ταξίδι στις ΗΠΑ, δεν έχει χρόνο ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ο Λευκός Οίκος


Αν και η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ευθυγραμίσει σχεδόν όλους τους πλανήτες στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και εμπέδωση της πεποίθησης ότι η κατάσταση αλλάζει και στην κοινωνία εν τούτοις ο Μπαράκ Ομπάμα δεν φαίνεται διατεθειμένος να παίξει το ρόλο του ενός ακόμα καλού οιωνού συναντώντας τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Ομπάμα δεν παίζει το παιχνίδι ΣαμαράΌπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του για το Έθνος, ο Μιχάλης Ιγνατίου επισήμως ο Λευκός Οίκος δεν απορρίπτει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά λόγω φόρτου εργασίας του Αμερικανού προέδρου είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 2-4 Ιουίου, που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Σε αυτό το διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς είναι καλεσμένος κεντρικός ομιλιτής στο μεγάλο συνέδριο του American Jewish Committee, το γνωστό AJC Global Forum 2013, Με αυτό το αβαντάζ και με χρησιμοποιώντας την ελληνική ομογένεια και την εκκλησία ο Α. Σαμαράς επιχείρησε να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα ώστε να περάσει διεθνώς αλλά και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει και τυγχάνει καθολικής αποδοχής,
Πηγές του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς αυτός έχει τοποθετηθεί ανοιχτά κατά του ΔΝΤ ενστερνιζόμενος πλήρως τη γερμανική πολιτική στην κρίση. Ετσι στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα φοβούνται ότι ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να παρακάμψει την Κριστόν Λαγκάρντ και να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, προσπαθώντας να στείλει μήνυμα και προς το ΔΝΤ.
Ετσι τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα σε χρόνο επιλογής του ώστε να καταφέρει να περάσει διττό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις φαίνεται να μην ευοδώνονται ή να μπαίνουν στον πάγο.
Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, η αμερικανική πλευρά είναι «ανοικτή» για να συζητήσει άλλες ημερομηνίες για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες της ελληνικής Ομογένειας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνεχίζονται, οι πηγές είπαν ότι έχουν ενημερωθεί πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν θα πραγματοποιηθεί. Ελληνικές πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε, δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απάντηση του Λευκού Οίκου δεν είναι η τελική.
Ο δημοσιογράφος πογραμμίζει ότι η πρόσκληση σε αυτό συνέδριο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πριν από το 2010 το συνέδριο μονοπωλούσαν οι Τούρκοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τις στενές σχέσεις με το Ισραήλ και προωθούσαν την ανθελληνική και αντιαρμενική ατζέντα τους στην Ουάσιγκτον. Μετά την κρίση, που δημιούργησε η Τουρκία με την προβοκάτσια -όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ- του "Μαβί Μαρμαρά", οι προσκλήσεις προς τους Τούρκους τερματίστηκαν.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/blog-post_157.html