23 Μαΐου 2013

Δεν περναει και ο αντιρατσιστικος νομος Ρουπακιωτη να χωσουμε φυλακη τους βουλευτες που δικαιολογουν βια και κοινωνικο ρατσισμο στην Ιερισσο

Το δικαστήριο του... ΣΥΡΙΖΑ αποφασισε: «Πολιτικοί κρατούμενοι» οι συλληφθέντες της Ιερισσού

Αθωωτική δικαστική «απόφαση» εξέδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επισκέφθηκαν τους προφυλακισμένους κατοίκους της Ιερισσού, που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες για την καταδρομική εμπρηστική επιχείρηση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλικιδικής. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκαν στις φυλακές Διαβατών τους κατηγορουμένους και αργότερα η βουλευτής Χαλικιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη τούς χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατουμένους», ενώ προχώρησε σε «ετυμηγορία» υποστηρίζοντας ότι οι εις βάρος τους κατηγορίες είναι στημένες.

Η Κατερίνα Ιγγλέζη, μαζί με τους συναδέλφους της βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, Γιάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αντιπροσωπεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και δικηγόρο από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, επισκέφθηκαν τους δύο κατηγορουμένους στις φυλακές Διαβατών, όπου κρατούνται, και τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

«Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους δύο αγωνιστές αδελφούς μου που με στημένες κατηγορίες βρίσκονται πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών γιατί συμμετείχαν σε ένα κίνημα που υπερασπίζεται τη ζωή, τον τόπο του και το μέλλον των παιδιών του», δήλωσε η κ. Ιγγλέζη μετά την επίσκεψη και πρόσθεσε ότι παραμένει υψηλό το φρόνημά τους, όπως και των υπόλοιπων κατοίκων της Χαλκιδικής που «δεν υποκύπτουν στις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης να κάμψει και να ποινικοποιήσει το κίνημα ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής από τους χρυσοθήρες». Μάλιστα, μιλώντας στα «ΝΕΑ», έκανε λόγο για κατασκευασμένα στοιχεία, ενώ υποστήριξε ότι οι δύο κατηγορούμενοι προφυλακίσθηκαν «για να μπορεί το κράτος να εκβιάσει το κίνημα».

Οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 33 και 44 ετών, που φέρεται ότι ήταν μεταξύ των δραστών της επίθεσης στις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου, συνελήφθησαν τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου, έπειτα από έφοδο της Αστυνομίας στα σπίτια τους. Εις βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το γενετικό υλικό του ενός ταυτοποιήθηκε σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης, ενώ για τον δεύτερο η καραμπίνα που κατείχε προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο εργοτάξιο.

Κατά την απολογία τους στον ανακριτή και την εισαγγελέα Χαλκιδικής οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονται, τις οποίες χαρακτήρισαν ανυπόστατες. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν και κρίθηκαν ομόφωνα προσωρινά κρατούμενοι, καθώς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον φάκελο της υπόθεσης αναφέρεται πως οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον των φυλάκων με «ανθρωποκτόνο πρόθεση» και ο λόγος για τον οποίο οι φύλακες είναι ζωντανοί είναι ότι κράτησαν την ψυχραιμία τους και τράπηκαν σε φυγή.

Για την υπόθεση, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος άλλων δεκαοκτώ ατόμων για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Οι κατηγορίες γι' αυτούς δεν έχουν ακόμη προσωποποιηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ