27 Μαΐου 2013

Πόσο δεξιά μπορεί να πάει η Νέα Δημοκρατία;

Στον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο του 1904 καφενόβιοι παρατηρητές των εξελίξεων καλούσαν τον Ρώσο στρατηγό Κουροπάτκιν να μετακινήσει τις μονάδες του δεξιότερα, για να αποφύγει τους ελιγμούς των Ιαπώνων. Τελικά οι Ρώσοι ηττήθηκαν κατά κράτος, αλλά η φράση “δεξιότερα Κουροπάτκιν” έμεινε από τότε να συμβολίζει την αργόσχολη κριτική.

Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε την αγωνία των περισσότερων από την βάση της ΝΔ, που μπροστά στα φαινόμενα της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ καλούν την ηγεσία της παράταξης να μετατοπιστεί ιδεολογικά και πολιτικά προς τα δεξιά. Όμως το “δεξιότερα Σαμαρά” θυμίζει το “δεξιότερα Κουροπάτκιν”.

Να θυμίσουμε ότι ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός που κέρδισε άνετα το 2009 την προεδρία της ΝΔ, με μια εκλογική διαδικασία στην οποία μετείχε σύσσωμη η βάση της κεντροδεξιάς παράταξης. Αυτό συνέβη κυρίως επειδή ο Σαμαράς έφερε στην παράταξη εκείνο που ακριβώς της έλειπε: βαθιά πολιτικό λόγο και επιχειρήματα. Μια ιδεολογική ανανέωση και φρεσκάδα, που έδωσε άλλον αέρα στον κουρασμένο ψηφοφόρο της ΝΔ και γενικότερα στον ψηφοφόρο που βρισκόταν στην δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος Η ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού δεν άλλαξε από το 2009 μέχρι σήμερα. Ούτε και η πολιτική ατζέντα με την οποία ο σημερινός Πρωθυπουργός «κατέβηκε» τότε στην βάση της παράταξης έχει αλλάξει. Το (λαθρο)μεταναστευτικό, η ανακατάληψη των πόλεων, το “κατέβασμα της κουκούλας” των κουκουλοφόρων, τα εθνικά θέματα, η ΑΟΖ, η ασφάλεια των πολιτών, ο επανελληνισμός της παιδείας, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος – φρανκενστάιν, η εξωτερική πολιτική με εθνικά κριτήρια, όλα αυτά δηλαδή που οδηγούν σε μια πολιτική με κριτήριο το συμφέρον του Έθνους και της Πατρίδας, δεν έχουν φύγει στιγμή από την ατζέντα του Πρωθυπουργού. Μπορεί να «ανεβοκατεβαίνουν» ανάλογα τη συγκυρία, αλλά ούτε για μια στιγμή δεν έχουν απεμποληθεί.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν όσοι ζητούν από τον Σαμαρά να «στρίψει» δεξιά, είναι πως από το 2009 και μέχρι σήμερα, ο Πρωθυπουργός ίσως είναι ο μοναδικός πολιτικός που δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα ιώτα τα πιστεύω του. Η αλήθεια είναι όμως πως οι δύσκολες περιστάσεις τον ανάγκασαν να κάνει πολλούς τακτικούς ελιγμούς για να καταφέρει να σώσει την παρτίδα. Μια παρτίδα που μόλις πριν ενάμιση χρόνο φαινόταν κυριολεκτικά χαμένη για την χώρα. Αυτά που στην αρχή πολλοί τα χαρακτήρισαν ως «πισωγυρίσματα», σήμερα αναγκάζονται να παραδεχτούν πως ήταν απαραίτητες κινήσεις για την σωτηρία της χώρας. Ακόμη και αυτοί που πριν από λίγους μήνες μονάχα κατηγορούσαν τον Πρωθυπουργό για υπαναχωρήσεις και «ξεπούλημα» των προεκλογικών υποσχέσεων και των «Ζαππείων», τώρα που η χώρα αρχίζει να ανακτά το χαμένο της κύρος και δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, ομολογούν (τουλάχιστον οι καλόπιστοι) πως είχαν βιαστεί να τον κρίνουν. Αντιλαμβάνονται πια την αναγκαιότητα των τακτικών ελιγμών που έγιναν στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός που ήταν και είναι πάντα η σωτηρία της χώρας και του λαού της.

Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε στην Βουλή με 18 βουλευτές επειδή ξαφνικά το 7% των Ελλήνων ονειρεύτηκε τον Αδόλφο. Ούτε οι ΑΝΕΛ αναδείχθηκαν σε τέταρτο κόμμα επειδή το 7,5% του λαού διάβασε και συμφώνησε με το πρόγραμμά τους. Η αιφνίδια άνοδος και των δυο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών. Άρα και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι θέμα συγκεκριμένων πολιτικών.

Το θέμα είναι τεράστιο για να εξαντληθεί σε ένα άρθρο – άλλωστε έρχεται το συνέδριο της ΝΔ και θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε πολλές φορές σε αυτό. Εκείνο πάντως που χρειάζεται η ΝΔ και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες πολιτικές που αδιάφορο του αν χαρακτηρισθούν «δεξιές» ή “αριστερές” ή “κεντρώες” θα αντιμετωπίσουν στην ρίζα τους τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα:

Κατά προτεραιότητα πρέπει να αντιμετωπισθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο “τροφοδοτεί” κυρίως την Χρυσή Αυγή. Για παράδειγμα, με το κατάλληλο νομοσχέδιο και την ανάλογη δράση των σωμάτων ασφαλείας να δούμε μετά πόσος πολιτικός χώρος θα απομείνει στην Χρυσή Αυγή.

Να λυθεί το άμεσο οικονομικό πρόβλημα των φτωχότερων συμπατριωτών μας, κυρίως όσων οικογενειών βρίσκονται τούτη την ώρα χωρίς κανένα εισόδημα.

Να καθιερωθεί επιτέλους ένα δίκαιο και μόνιμο φορολογικό σύστημα.

Τα τρία αυτά προβλήματα μπορούν να λυθουν άμεσα, αποφασιστικά και χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Ειδικά για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκεί να είμαστε πειστικοί, πιεστικοί και αποφασισμένοι. Μας φόρτωσαν το πρόβλημα, θα πρέπει να συμβάλλουν στην λύση του. Τελεία και παύλα.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις «δεξιές» στροφές και τα μεγάλα λόγια. Η κοινωνία απαιτεί έργα. Και κυρίως απαιτεί τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Μονάχα τότε θα συμπαραταχτεί με την κυβέρνηση, την ΝΔ, τον Πρωθυπουργό. Έργα και αποτελέσματα. Όχι λόγια και ευχολόγια, είτε «δεξιά» είναι αυτά είτε «αριστερά». Είτε «φιλελεύθερα» είτε «συντηρητικά». Είτε «πατριωτικά» είτε «διεθνιστικά». Ο κόσμος μπούχτισε από λόγια. Μονάχα οι φανατικοί και οι δεδομένοι «μασάνε» ακόμη από λόγια. Οι υπόλοιποι, οι πολλοί περιμένουν πράξεις.

Και να κλείσουμε, για την ώρα, με κάτι εξίσου σημαντικό. Όσοι μιλούν για δεξιές στροφές και τα τοιαύτα δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τον ρόλο που έχει επιφυλάξει η μοίρα στον σημερινό Πρωθυπουργό. Είναι ο ρόλος του Ηγέτη όλων των Ελλήνων τούτη την δύσκολη και κρίσιμη για τον τόπο ώρα, ο ρόλος του Αναμορφωτή της χώρας. Δεν υπάρχουν πια οι παλιοί διαχωρισμοί στην κοινωνία. Οι έννοιες «αριστερά» ή «δεξιά» έχουν πια ξεθωριάσει τουλάχιστον μέχρι να βγούμε από την κρίση. Τούτη την δύσκολη ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς είναι και πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

http://www.antinews.gr/2013/05/27/217028