Σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών διαπιστώνει η Fitch με σημερινή της έκθεση, καθώς η εγχώρια οικονομία πλησιάζει στον “πάτο” της βαθιάς ύφεσης.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η οικονομία θα πιάσει “πάτο” προς τα τέλη του 2013, με το ΑΕΠ να μειώνεται φέτος κατά 4,4%. Εξάλλου, οι αναλυτές του σημειώνουν ότι και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει, κάτι που αντανακλάται και στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο Β- από CCC.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Fitch διαπιστώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών παρέμειναν το πρώτο τρίμηνο του έτους σταθερά, με το ρυθμό των νέων defaults να μειώνεται.
Ειδικότερα, το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών αυξήθηκε οριακά, μόλις κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,7%, έπειτα από μία περίοδο μεγάλων αυξήσεων. Και το constant default rate, που μετρά τα νέα δάνεια που βρέθηκαν σε default μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 1,5%, από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτή η σταθεροποίηση αποδίδεται από τον οίκο τόσο στη σχετική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας όσο και στο γεγονός ότι οι δανειολήπτες ωφελούνται από το χαμηλότερο euribor.
Παρόλα αυτά, η Fitch προειδοποιεί ότι ο νέος φόρος του 20% στα κεφαλαιακά κέρδη από τις πωλήσεις ακινήτων θα εμποδίσει τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς. Και αυτό γιατί δανειολήπτες που θα ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν εθελοντικά το ακίνητό τους, για να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δεν θα θέλουν ή δεν θα μπορούν πια να το κάνουν, γιατί αυτό θα σήμαινε τη φορολογική τους επιβάρυνση. (Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο φόρος υπεραξίας ισχύει για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μετά την 1/1/2013, και επομένως δεν επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια).
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, η Fitch επισημαίνει, επικαλούμενη και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι αυτές έχουν σημειώσει συνολική πτώση 29,9% από τα προηγούμενα υψηλά τους.
Η πτώση είναι εντονότερη στα διαμερίσματα παλαιότητας άνω των πέντε ετών, όπου αγγίζει το 30,1%, την ώρα που τα νεότερα ακίνητα σημειώνουν πτώση 24,5%.
“Με την υπερπροσφορά των ακινήτων προς πώληση να εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, η Fitch πιστεύει ότι τα ακίνητα που χτίστηκαν πιο πρόσφατα, θα έχουν γενικά μεγαλύτερη ρευστότητα και θα υποστούν μικρότερες μειώσεις τιμών, σε σχέση με τα παλαιότερα”, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
newmoney.gr