29 Μαΐου 2013

Μάχη για τη ζωή δίνει ο θρύλος του μπάσκετ Οσκαρ Σμιντ [βίντεο]

Ενας από τους μεγαλύτερους «μπόμπερ» στην ιστορία του μπάσκετ, ο θρυλικός Οσκαρ Σμιντ, δίνει μάχη για τη ζωή του. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στο κεφάλι, προκειμένου να του αφαιρεθεί ένας μεγάλος όγκος.

Η διάγνωση για τον 55χρονο Βραζιλιάνο έκανε λόγο για καρκίνο στον εγκέφαλο. Εγχειρίστηκε στο Σάο Πάολο και αναρρώνει πλέον στο σπίτι του, έχοντας ξεκινήσει τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του με καθημερινές χημειοθεραπείες. Πριν από δύο χρόνια είχε υποβληθεί και πάλι σε επέμβαση στον εγκέφαλο. Tότε ο όγκος ήταν καλοήθης.

Ποιος είναι ο Οσκαρ Σμιντ

Δεινός εκτελεστής, θρυλικός για τις μάχες του με τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Νίκο Γκάλη, ο Οσκαρ Σμιντ ανεπίσημα θεωρείται ο κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών έχοντας σημειώσει στην καριέρα του κοντά στους 50.000 πόντους (49.737 για την ακρίβεια)!
Έγινε γνωστός αρχικά με την μεγάλη Βραζιλία που την οδήγησε, ίσως στο κορυφαίο ματς της καριέρας του, στον τίτλο του παναμερικανικού πρωταθλήματος το 1987στην Ινδιανάπολη κόντρα στις ΗΠΑ. Συμμετείχε μαζί της και σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Στην Ευρώπη έκανε μεγάλη καριέρα με την ιταλική Καζέρτα.
Φέτος έγινε μέλος του Basketball Hall of Fame. Στην ψηφοφορία αντίπαλο, μεταξύ άλλων, στη διεκδίκηση της θέσης είχε τον μεγάλο Νίκο Γκάλη.

Δείτε στο βίντεο τον τελικό του Κυπελλούχων μεταξύ της Ρεάλ και της Καζέρτα, που έγινε στο ΣΕΦ. Είχε νικήσει η Ρεάλ στην παράταση με 117-113. Ο αείμνηστος Ντράζεν Πέτροβιτς είχε σημειώσει 62 πόντους, ο Οσκαρ Σμιντ 44.



iefimerida.gr