Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με μια ασυνήθιστη για την αυτοκριτική της ανάλυση το ΔΝΤ αξιολογεί τα διδάγματα από την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Μελλοντικά τα υπερχρεωμένα κράτη θα προχωρούν πιο γρήγορα σε αναδιάρθρωση χρέους.
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της αναδιάρθρωσης, με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. «Αναδιαρθρώσεις χρέους υπήρξαν πάρα πολύ λίγες και έγιναν πολύ καθυστερημένα», αναφέρεται στην εν λόγω ανάλυση, η οποία είναι προπάντων γεμάτη από τις εμπειρίες που προέκυψαν από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν ήταν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην οικονομική εξυγίανση, όταν το 2010 η χώρα έλαβε πιστώσεις 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, το οποίο τότε δεν επιτρεπόταν να δώσει τόσο μεγάλη χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα. Oμως το ΔΝΤ τροποποίησε έγκαιρα τους κανόνες δανεισμού και έτσι επιτρεπόταν στο εξής να δίνει μεγάλες πιστώσεις σε διάφορες χώρες, ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες. Eτσι η Ελλάδα έλαβε την πίστωση από το ΔΝΤ όχι εξαιτίας της εμπιστοσύνης στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά επειδή η κρίση απειλούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Οι επιφυλάξεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ δικαιώθηκαν αργότερα.
Τον Φεβρουάριο του 2012 η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών.
ΤΟ ΒΗΜΑ