21 Μαΐου 2013

Για τρίτη φορά στην Ελλάδα ο ισχυρός άντρας της Gazprom

Το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, για την οποία η Gazprom είναι υποψήφια θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ.

Είναι η τρίτη επίσκεψη του ισχυρού άνδρα του ενεργειακού κολοσσού στη χώρα μας σε διάστημα λίγων μηνών. Επίσης, ο κ. Μίλερ θα έχει συναντήσεις και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, αποκλειστικά για το θέμα του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Θα συζητηθούν επίσης οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους όρους της σύμβασης πώλησης.

Κατά τις επαφές του στην Αθήνα ο κ. Μίλερ, ο οποίος συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από τον επικεφαλής του τομέα διεθνών δραστηριοτήτων της Gazprom, Πάβελ Οντέροφ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει με κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές απαιτήσεις για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, εν όψει και της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που είναι η 29η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η ρωσική πλευρά ζητεί διασφαλίσεις για την αποπληρωμή χρεών, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προς τη ΔΕΠΑ, καθώς και την παροχή δυνατότητας επιστροφής της εγγυητικής επιστολής του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει κώλυμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

parapolitika.gr