22 Μαΐου 2013

ΔΕΠΑ: «"Κλείδωσε" η προσφορά της Gazprom»... αντε μωρη αρωστεια!

[Αντε να αρχισουν να πεφτουν τα εκατομμυριακια της χορηγιας στη φανελα... Μαστορα πιασε και μια Gazprom Arena]

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την ερχόμενη Παρασκευή ή Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom προκειμένου να επισφραγίσει τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ αλλά και να εγκρίνει το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς που θα καταθέσει.


Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τον Αλεξέι Μίλερ, φαίνεται ότι κλείδωσε οριστικά τη ρωσική παρουσία στο διαγωνισμό καθώς επιλύθηκαν δύο κομβικά ζητήματα που είχε θέσει η ρωσική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης αυτή περιορίστηκε στο 10% της προσφοράς, ενώ ρητά θα προβλέπεται ότι αυτή δε θα καταπέσει σε περίπτωση που χωρίς την υπαιτιότητα του αγοραστή δεν υπάρξει συναλλαγή. Με πιο απλά λόγια εάν η πώληση μπλοκάρει από την Κομισιόν, τότε η Gazprom θα πάρει πίσω την εγγυητική.

Το δεύτερο κομβικό ζήτημα αφορά στα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ. Και εκεί φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία καθώς η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να εφαρμοστεί πλάνο πληρωμών του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς που θα οδηγεί σε μηδενισμό των χρεών μέχρι το τέλος του 2014. Θυμίζουμε ότι ανάλογες δεσμεύσεις υπάρχουν και στο μνημόνιο.

Εκτός όμως από τα ρωσικά αιτήματα, στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε και το ελληνικό αίτημα να υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, θέμα το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει διευθετηθεί οριστικά, πριν την υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μίλερ αποχώρησε από την Αθήνα, όπου και παρέμεινε ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθυντή διεθνών σχέσεων Πάβελ Οντέροφ, ο οποίος και συνέχισε τις επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διευθετηθούν και οι λεπτομέρειες των όρων της σύμβασης πώλησης.

Κλίμα
Από τις επαφές που έγιναν με τη ρωσική πλευρά πάντως προκύπτει εξαιρετικά θετικό κλίμα καθώς και η αίσθηση ότι το deal θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο». Άλλωστε και η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom, ξεφεύγει από την αυστηρή και τυπική διατύπωση που χρησιμοποιεί ο ρωσικός κολοσσός στις ανακοινώσεις του και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου» που έχουν οι δύο πλευρές και τονίζει ότι εκφράστηκε ενδιαφέρον «για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».


Πηγή:www.capital.gr