22 Μαΐου 2013

Ο Τσίπρας διαλύει τον ΣΥΝασπισμό... τον ΣΥΡΙΖΑ πότε ;

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ θα αποφασίσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει το «καλό παράδειγμα» και να πιέσει τις συνιστώσες που αντιδρούν να κάνουν το ίδιο.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε να ξεκινήσουν και επισήμως οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου αποτελεί όχι απλώς τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη σπονδυλική του στήλη: σε απόλυτους αριθμούς, το 95% περίπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του Συνασπισμού.
Σήμερα, λοιπόν, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, η Πολιτική Γραμματεία θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διάλυση του κόμματος. Εκτός απροόπτου και σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στη σημερινή συνεδρίαση θα παραπεμφθεί η απόφαση της αυτοδιάλυσης στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, προκειμένου εκεί να επικυρωθεί η σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου.

Τέλος στις αρχές Ιουνίου

Όταν και η ΚΠΕ επικυρώσει την απόφαση για την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ μέσω του Διαρκούς Συνεδρίου, το ανώτατο όργανο του κόμματος θα συγκληθεί στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να λάβει και την τελική απόφαση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου είναι οι σύνεδροι του τελευταίου τακτικού συνεδρίου, δηλαδή του συνεδρίου της διάσπασης, τον Ιούνιο του 2010. Αυτό σημαίνει ότι από το συνεδριακό σώμα απουσιάζει περίπου το 30% των μελών του, δηλαδή τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, που αποχώρησαν από τον ΣΥΝ και συγκρότησαν τη ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη. Μ’ άλλα λόγια, οι συσχετισμοί μεταξύ «προεδρικής» πλειοψηφίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης (πλευρά Λαφαζάνη) δεν είναι τόσο ευδιάκριτοι και σαφείς, όπως στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου. Μάλιστα, το Διαρκές Συνέδριο δε θα λάβει μόνο την πολιτική απόφαση, αλλά και την απόφαση για μεταβίβαση στον ΣΥΡΙΖΑ όλων των περιουσιακών στοιχείων του ΣΥΝ: δηλαδή του κτηρίου στην Κουμουνδούρου, των μετοχών στην εφημερίδα «Αυγή» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο».

Αντιρρήσεις από το Ρεύμα

Εξάλλου, κατά πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση, τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη (Δημήτρης Στρατούλης, Αλέκος Καλύβης, Κώστας Ήσυχος, Σόφη Παπαδόγιαννη κ.α.), αναμένεται να αντιδράσουν στην αυτοδιάλυση του ΣΥΝ και θα αντιτείνουν να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10-14 Ιουλίου. Βεβαίως, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και, κατά συνέπεια, πριν εκδηλωθεί η κόντρα συνιστωσών-Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ήδη ξεσπάσει διαμάχη Τσίπρα-Λαφαζάνη στον ΣΥΝ…

matrix24.gr