Της Αμαλίας Κάτζου
Μπαράζ θετικών σχολίων για την Ελλάδα από διεθνείς οίκους και ξένα μέσα ενημέρωσης είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν δημοσιεύματα στα οποία γινόταν λόγος για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας, ενώ και το ΔΝΤ μίλησε για πρόοδο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ακόμα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα είχε αξιοσημείωτη επιτυχία τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια στιγμή διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, συστήνοντας στους επενδυτές να τοποθετηθούν στους ελληνικούς τίτλους. Ολο αυτό το θετικό σκηνικό λειτουργεί υποστηρικτικά στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σκαρφάλωσε σε υψηλά έτους. Ξένα funds φαίνεται ότι επιστρέφουν στις ελληνικές μετοχές θεωρώντας πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Μοrgan Stanley αναβάθμισε τη μετοχή του ΟΤΕ με την αιτιολογία ότι μειώνεται το ρίσκο της χώρας. Ειδικότερα ο αμερικανικός οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,4 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση για αποδόσεις υψηλότερες από την αγορά. Σύμφωνα με την Morgan Staney ότι παρά το γεγονός ότι η δυναμική της κερδοφορίας του ΟΤΕ επιδεινώνεται, ωστόσο η μείωση του χρέους του οργανισμού αλλά και του μακροοικονομικού ρίσκου δείχνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της αξίας του ΟΤΕ. Όπως σημειώνει ο οίκος, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι κοντά στο 10% έναντι 15-30% το 2012. Η απόδοση του ομολόγου του ΟΤΕ με ωρίμανση το 2018 είναι οριακά χαμηλότερη από το κουπόνι του 8%. Ο οίκος ρίχνει τον πήχη όσον αφορά το δείκτη ρίσκου στο 9,5% από 12% προηγουμένως, με αποτέλεσμα η τιμή στόχος να τίθεται σε υψηλότερα επίπεδα, στα 7,4 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 12% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.
Αλλά και η Moody’s χαρακτήρισε θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την πώληση του ΟΠΑΠ αλλά και την πορεία του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς, πέραν των άλλων περιλαμβάνει για πρώτη φορά την απόλυση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 αλλά και τη διατήρηση του χαρατσιού για ένα ακόμα χρόνο. Η υπερψήφιση από 168 βουλευτές, σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον οίκο, την διευρυνόμενη υποστήριξη στο πρόγραμμα και την αυξανόμενη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα αποβεί προς όφελος της αύξησης της παραγωγικότητας του Δημόσιου Τομέα, δεδομένου ότι αυτοί που θα φύγουν (επίορκοι κ.τλ.) θα αντικατασταθούν από υπαλλήλους με προσόντα. Η Moody's στέκεται στο γεγονός ότι με την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ της δόσης του Μαϊου η χώρα θα έχει απορροφήσει το 67% των χρημάτων που της αναλογούν στο πλαίσιο των δόσεων του 2013, βελτιώνοντας έτσι την ρευστότητα στην οικονομία.
moneypro.gr