27 Μαΐου 2013

Spiegel: «Οχι» του SPD στο σχέδιο Σόιμπλε για τις υπερχρεωμένες χώρες

«Αναπτυξιακή ώθηση αντί αυστηρής λιτότητας: Η γερμανική κυβέρνηση, με τη βοήθεια της επενδυτικής τράπεζας KfW θέλει να επιβάλει δανειακά προγράμματα για επιχειρήσεις στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιπολίτευση αντιδρά προσεκτικά έως απορριπτικά», γράφει το περιοδικό. Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Ανγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι, ή ναζιστική στολή: επανειλημμένα κατά το παρελθόν υπήρχαν άσχημες εικόνες διαμαρτυρίας, όταν διαδηλωτές σε υπερχρεωμένα κράτη της νότιας Ευρώπης δημιουργούσαν κλίμα κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας, που επέβαλαν το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Ισπανία. Η γερμανίδα καγκελάριος θεωρούνταν από τους διαμαρτυρόμενους η πλέον σιδηρά υπέρμαχος της πολιτικής της λιτότητας. 
Προφανώς, αυτή τη στιγμή, στη γερμανική κυβέρνηση συντελείται μια στροφή όσον αφορά τον τρόπο που σκέπτεται για την κρίση χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο με πρωτοβουλία του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγκαταλείπει την αυστηρή πολιτική λιτότητας για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε κρίση και σχεδιάζει ένα γερμανικό ειδικό πρόγραμμα βοήθειας μέσω του Τραπεζικού Ιδρύματος Ανασυγκρότησης (KfW). Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 

Η ιδέα του Σόιμπλε είναι, η γερμανική KfW να χορηγήσει στα αδελφά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών που υποφέρουν δάνεια εγγυημένα από το γερμανικό κράτος, που αυτά με τη σειρά τους θα δώσουν στις εγχώριες επιχειρήσεις τους…

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, προβλέπεται αρχικά ένα συνολικό δάνειο (Globaldarlehen) για το ισπανικό ίδρυμα ICO. Οι συμφωνίες με τη χώρα αναμένεται να χρησιμεύσουν «ως πρότυπο για τη βοήθεια και προς την Πορτογαλία, ίσως ακόμα και προς την Ελλάδα». Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει ομόθυμα την πρόταση Σόιμπλε, όπως και ο  υπουργός οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ειδικότερα. Χθες, Κυριακή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομίας δήλωσε: «Η πραγματική οικονομία στη νότιο Ευρώπη θα βοηθηθεί, αν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίων». 

Ασαφές παραμένει το ακριβές ποσό του προγράμματος βοήθειας. Προς το παρόν γίνονται σκέψεις για μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. 

Η κυβέρνηση όμως δεν πρέπει να περιμένει ένθερμες αντιδράσεις στήριξης από την αντιπολίτευση, η οποία επανειλημμένα κατά το παρελθόν είχε επικρίνει τη βίαιη λιτότητα της τρόικας, που είχε έντονα υποστηρίξει η μαυροκίτρινη (σ.σ.:«μαύροι» οι Χριστιανοδημοκράτες, «κίτρινοι» οι Ελεύθεροι Δημοκράτες) κυβέρνηση συνασπισμού. 

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD απορρίπτει με σαφήνεια τα σχέδια του Σόιμπλε. «Η ιδέα του Σόιμπλε έρχεται πολύ καθυστερημένα και εκτός αυτού ένα συνολικό δάνειο αποτελεί το λάθος εργαλείο», δήλωσε στο Spiegel-Online ο Κάρστεν Σνάιντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD για θέματα προϋπολογισμού. Πρόσθεσε δε ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση απαιτούσε από τις χώρες με κρίση αποκλειστικά δημοσιονομική εξυγίανση. «Η αυξανόμενη πλέον στην Ισπανία και σε άλλες χώρες νεανική ανεργία όμως ήταν προβλέψιμη εξ αρχής, επειδή για τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις εν λόγω χώρες έπεσε το βάρος μόνο στις δημοσιονομικές περικοπές», τόνισε ο Σνάιντερ. 

Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός συνολικού δανείου στην αδελφή ισπανική τράπεζα της KfW: «Η ευθύνη στη συνέχεια θα πέσει στον γερμανό φορολογούμενο. Αντί της βιαστικής υπερδραστηριότητας ο Σόιμπλε θα έπρεπε να σταματήσει να μπλοκάρει την εκκαθάριση ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι απαραίτητη η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη. Αυτή είναι το κλειδί για την υπέρβαση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη και δεν πρέπει να αναβάλλεται πλέον», δήλωσε ο Σνάιντερ. 

Προσεκτικά συμφώνησε και η Πρίσκα Χιντς, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού: «Επί της αρχής ορθώς η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες», δήλωσε η Χιντς στο Spiegel οnline. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης ότι η κρίση σε χώρες σαν την Ελλάδα και την Ισπανία δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτική λιτότητας. «Ωστόσο στην Επιτροπή Προϋπολογισμού αναμένουμε συγκεκριμένα σχέδια για το πώς και σε ποιους τομείς πρέπει να επενδυθούν τα χρήματα», τόνισε η Χιντς προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα η Επιτροπή δεν έχει λάβει  καμία ενημέρωση από τον Σόιμπλε. 

Η Γκεζίνε Λετς, ειδική σε θέματα προϋπολογισμού της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι Μέρκελ και Σόιμπλε δίνουν προφανώς πλέον τα «πρώτα δείγματα αναγνώρισης ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με τη συνέχιση της λιτότητας μέχρι θανάτου». Ωστόσο η Λετς τάχθηκε υπέρ ενός «ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» για την επίλυση της κρίσης στις χώρες της νότιας Ευρώπης: «Ένα πρόγραμμα μονοψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων δύσκολα θα απέβαινε επαρκές», δήλωσε.

SPIEGEL ONLINE