24 Μαΐου 2013

Süddeutsche Zeitung: Αλλη χώρα με το Μνημόνιο η Ελλάδα -Δεν υπάρχει πλέον ατιμωρησία

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το φαινόμενο της ατιμωρησίας στη χώρα το οποίο τείνει να εξαλειφθεί αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σε δημοσίευμα της, η οποία αναφέρει ότι αυτό είναι ένα «καλό σημάδι», ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως οι Ελληνες «κουράστηκαν να διαμαρτύρονται».

Για το «τέλος» που έχει μπει στην ασυλία που απολάμβαναν διεφθαρμένοι πολιτικοί και τραπεζίτες αναφέρεται το δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν απειλείται με φυλάκιση».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι αφότου αποφασίστηκε η πρώτη δανειακή σύμβαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα «είναι μια διαφορετική χώρα», ενώ σημειώνεται πως έχουν γίνει πλέον στη χώρα «βαθιές μεταρρυθμίσεις, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά στο μεταξύ υπάρχει και έπαινος από τις Βρυξέλλες. Οι εξαγωγές αυξάνονται, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου συρρικνώνεται. Οι κρατικές δαπάνες -χωρίς πληρωμές τόκων- έχουν περιοριστεί μεταξύ 2009 και 2012 κατά περισσότερο από 22%, όπως υπολόγισε το Ινστιτούτο για τη Γερμανική Οικονομία (IW). Όμως η σκληρή λιτότητα έχει υψηλό τίμημα: 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στους νέους έφτασε στη δυτική Μακεδονία, με ποσοστό 72,5% ένα επίπεδο απόλυτου ευρωπαϊκού ρεκόρ. Αυτά είναι ποσοστά χωρών της Μαύρης Αφρικής. Οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώθηκαν επίσης. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι βαθιά απογοητευμένοι από την Ευρώπη και τους πολιτικούς στη χώρα τους. Μετά από αμέτρητους γύρους λιτότητας όμως, πολλοί από αυτούς είναι απλά εξαντλημένοι και κουρασμένοι από τις διαμαρτυρίες».

Κλείνοντας, η αρθρογράφος επισημαίνει και τα σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά εξαιτίας της λιτότητας, για τα οποία αναφέρει πως «δύσκολα θα τα αντέξει πολιτικά».