16 Ιουνίου 2013

Aν δεν σπάσεις αβγά δεν γίνεται δουλεία!

Θέμος Αναστασιάδης ή παχύδερμο

Ειλικρινά, το πώς έγιναν όλα μπάχαλο με την ΕΡΤ ακόμη δεν το έχω καταλάβει ούτε εγώ που έχω πολύπλευρη εξειδίκευση στον τομέα αυτό. Ακόμη και να ήταν βεβιασμένη ή και λανθασμένη η απόφαση για άμεσο μεν, προσωρινό δε κλείσιμο, ποιοι και γιατί με τέτοια ευκολία έδωσαν στο πρόβλημα τέτοιες διαστάσεις, ώστε να απειλείται ξαφνικά η επιβίωση της κυβέρνησης; Αντε έτσι, σαν να βαράμε «στον γάμο του καραγκιόζη», ο ένας θέτει βέτο, ο άλλος θέμα εμπιστοσύνης, και ο τρίτος θεμελιακά ζητήματα ηθικής τάξης για την ΕΡΤ; Μπορούν και συμφωνούν δηλαδή για πολύ σοβαρότερα ζητήματα, όπως το πώς μειώθηκαν «κόψε από δω-πάρε από κει» οι μισθοί παντού σε όλο το Δημόσιο κατά 30%, και δεν συμφωνούν για το πώς θα εξυγιανθεί η Αγία Παρασκευή;

Δεν διαφώνησαν για βαριές περικοπές στην Παιδεία και την Υγεία και «κλοτσάνε» εδώ; Τα βρίσκουν στο να κάνουν το «κουνέλι» για 2.500 Ελληνες που χάνουν, αν όχι κάθε μέρα, κάθε 72 ώρες τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κόβουν ΦΛΕΒΕΣ για την κρατική TV; Τόση υποκρισία από τη λοιπή συγκυβέρνηση; Το ’ψαξα από δω, το ’ψαξα από κει, και επειδή δεν μου βγαίνει ο λογαριασμός, το μυαλό μου δεν σταματάει να πηγαίνει στο «πονηρό». Μήπως γιατί και εκεί στην Αγία Παρασκευή ισχύει κάτι ανάλογο με τη Βουλή; Είναι πάρα πολλά τα «δικά τους παιδιά»; Η εκλογική πελατεία, τα κομματόσκυλα και το συγγενολόι διαφόρων βαθμών; Αν ανοίξουν οι φάκελοι πρόσληψης, θα φρίξουμε. Τούτο δεν αλλάζει βέβαια την ουσία του θέματος, που μπορεί να απαντηθεί με λογική, ψυχραιμία και ευαισθησία.

Πρώτον: Υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται κρατική TV σε μια χώρα; Οχι, ιδίως όταν είναι σε κίνδυνο ακόμη και τα ιδιωτικά κανάλια.

Δεύτερον: Υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κρατικοδίαιτη τηλεόραση, όπως την κατάντησαν όλα τα κόμματα μαζί, πρέπει να αλλάξει, να νοικοκυρευτεί; Οχι, ιδίως όταν στον ιδιωτικό τομέα εκατοντάδες δημοσιογράφοι είναι χωρίς δουλειά, αλλά δεν νοιάζεται κανείς.

Τρίτον: Υπάρχει αμφιβολία ότι λύση κοινής αποδοχής για την κρατική ραδιοτηλεόραση δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ των ποτών... με διάλογο; Οχι, γιατί τουλάχιστον 20 χρόνια, όσο δηλαδή γίνεται η συζήτηση για εξυγίανση της ΕΡΤ, τόσο χειροτερεύει, διαπλέκεται και διαφθείρεται ως σύστημα.

Τέταρτον: Θα μπορούσε να λυθεί αυτός ο ΓΟΡΔΙΟΣ δεσμός χωρίς μια δυναμική ρηξικέλευθη απόφαση που θα βάλει εκ των πραγμάτων την όλη υπόθεση σε νέα, πιο υγιή και βιώσιμη λύση; Ρεαλιστικά μιλώντας, όχι. Κάποιος έπρεπε να τραβήξει τα καλώδια, να διακοπεί κάποια στιγμή το υφιστάμενο καθεστώς, και να δημιουργηθεί ένα νέο. Το δόγμα του ΣΟΚ είναι συχνά το μοναδικό που απομένει ως επιλογή. Χωρίς να αποκλείει βέβαια να μείνει στον τόπο και ο ασθενής και ο γιατρός που θα το χρεωθεί. Από πού κι ως πού, όμως, οτιδήποτε κι αν συμβεί στην ΕΡΤ μπορεί και επιτρέπεται να επηρεάσει την πορεία όλης της χώρας στην οποία συμφώνησαν τρία κόμματα, παραμερίζοντας πολύ μεγαλύτερες διαφορές απόψεων; Ψυχραιμία λοιπόν. Δεν έχει λογική να ρίξουμε την κυβέρνηση, δεν θα πέσουμε πάλι εκτός τροχιάς στα οικονομικά την ώρα που αρχίζει η τουριστική σεζόν -μία από τις μεγάλες ελπίδες μας να σταματήσει η κατρακύλα στην οικονομία- για την ΕΤ3! ΑΜΑΡΤΙΑ!

Ο Σαμαράς έκανε αυτό που όλοι κατά βάθος ξέρουμε ότι ήταν το προαπαιτούμενο εξαρχής - και όχι μόνο για την ΕΡΤ. ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΜΕΛΕΤΑ. Οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν τα δίκια τους να παραπονιούνται ότι δεν γίνεται να εμφανίζονται απλώς σύμφωνοι («τραβάτε με κι ας κλαίω»), όμως μέχρι την οριακή στιγμή της ΕΡΤ συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. έβαζαν βέτο σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και απόπειρα της κυβέρνησης έκριναν ότι είχε πολιτικό κόστος! Τα μηνύματα ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν. Ωρα να πάμε στο ζητούμενο: να ξεπεραστεί η κρίση. Ειδικά για την ΕΡΤ υπάρχει λύση: Το μοντέλο που εφαρμόζεται στις τράπεζες, Η ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ.

Η καλή ΕΡΤ είναι αυτή που γνωρίζουμε και έχει μπει στα κύτταρά μας δεκαετίες τώρα.ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΡΤ πάνε με το κλείσιμο όλοι οι υπόλοιποι που την έφεραν εδώ που την έφεραν. Οι κηφήνες, τα κομματόσκυλα, οι χρυσοκάνθαροι εκπομπάρχες με πανάκριβες αναθέσεις, οι μιζαδόροι και κάποιοι που βγήκαν τώρα στον αέρα για να ρίξουν το «καθεστώς».

Ενδιαμέσως να λειτουργεί σε ειδικό, μεταβατικό καθεστώς για να μην απαξιωθεί.
Κι έτσι απλά ΛΥΝΕΤΑΙ το θέμα.

Εκτός κι αν κάποιοι δεν θέλουν να λυθεί. Αν επιθυμούν εκτροπή. Ε, ας βρουν τουλάχιστον μια σοβαρή εθνική αιτία. Για την ΕΡΤ; Ας μείνει μια μικρή κρατική και τελειώσαμε. Οχι να μας τελειώσει απ’ τον «τάφο» της. ΑΜΑΡΤΙΑ δεν είναι;