05 Ιουνίου 2013

Το αφορολόγητο όριο στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Η θέσπιση ή μη αφορολόγητου ορίου είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της τρικομματικής επιτροπής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και θα συνεδριάσει τουλάχιστον μία ακόμα φορά προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές της προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά τπου υπουργού εκφράζονται εποιφυλάξεις για το αφορολόγητο. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι έσοδα ύψους 3,1 δια. ευρώ περίπου.

Η πρώτη πρόταση που παρουσίασε σήμερα ο κ. Στουρνάρας προβλέπει φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,1% έως και 1% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο και η δεύτερη φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,2% έως και 2% στην περίπτωση που θα υπάρξει αφορολόγητο όριο της τάξεως των 20.000 - 50.000 ευρώ.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ζητήσει από τον κ. Στουρνάρα να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις του.

Η πρόταση των εκπροσώπων της τρικομματικής να μη φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό 200-300 εκατ. ευρώ, που, όπως προτείνουν, μπορεί να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, από την υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων, από τη μεγαλύτερη φορολόγηση αδήλωτων αγροτεμαχίων και όσων βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή λένε ότι δεν θα δεχθούν πρόταση που να μην προβλέπει αφορολόγητο όριο για τα εντός σχεδίου ακίνητα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 300 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ