04 Ιουνίου 2013

Ο Σαμαράς περιμένει την τρόικα με στρωμένη ατζέντα

Με λιγότερο άγχος, παρά τα ανοικτά θέματα και τα αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει, υποδέχεται αυτή τη φορά η κυβέρνηση την τρόικα: κεντρικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να αποδραματοποιηθεί η έλευση της τρόικας στην Αθήνα και θεωρεί ότι ο έλεγχος του Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα.
Με την έγκριση της δόσης του Ιουνίου ύψους 3,3 δισ. ευρώ - έχει ήδη προεγκριθεί από το Eurogroup - και την τρόικα να υποβάλλει για πρώτη φορά έκθεση με θετικό πρόσημο για την ελληνική προσπάθεια, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μπρα ντε φερ για τα επόμενα βήματα μπορεί να υπάρξει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και όχι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Η δέσμευση για τις πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, δεν θα ξαναβρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι σε αυτή τη φάση θα ελέγξουν την πορεία υλοποίησή της.

Αποτελεί, όμως, κεντρικό ζήτημα για τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα θα κληθούν να αποφασίσουν από ποιες υπηρεσίες και ποιους οργανισμούς θα προέλθουν οι 2.000 απομακρύνσεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθούν δικαιώματα στους εκπροσώπους της τρόικας ώστε να βγάλουν και κίτρινες κάρτες στα συναρμόδια υπουργεία - στη βάση αυτή θεωρείται ειλημμένη η απόφαση οι πρώτες απολύσεις να προέλθουν μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΒΟ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ), ωστόσο από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των τριών αρχηγών.

Στα φορολογικά, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στην παρούσα φάση θα περιοριστεί ουσιαστικά στο ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με αφετηρία τον ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε κυρίως για λόγους ισχυρού συμβολισμού (να καταγραφεί, εν ολίγοις, ότι το Μνημόνιο μπορεί να αλλάξει) ο ΦΠΑ στην εστίαση να μειωθεί άμεσα, όμως δεν αποκλείεται το ζήτημα να παραπεμφθεί τελικώς στον φθινοπωρινό κύκλο των διαπραγματεύσεων.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. 

Να υπάρξει στροφή στην κυβερνητική τακτική προέτρεψε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «αποσπασματικές προσεγγίσεις του ενός ή του άλλου θέματος» που δημιουργούν άγχος και φοβία στην κοινωνία, όπως είπε. «Αν τη μια τρέχουμε πίσω από το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, την άλλη πίσω από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την τρίτη πίσω από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε στον εαυτό μας, στην οικονομία, στην αγορά, στον ελληνικό λαό το συνολικό σχέδιο από το οποίο έχουμε ανάγκη, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», ήταν το δικό του μήνυμα.

ΤΑ ΝΕΑ