03 Ιουνίου 2013

Ξεφουσκωνει η φουσκα: Καταρρέει το χρηματιστήριο στην Τουρκία

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη για τέταρτη ημέρα οδηγούν το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ισχυρές απώλειες, με τον βασικό δείκτη ISE 100 να καταγράφει πτώση άνω του 5% και τους αναλυτές να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα της τουρκικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISE National 100 υποχωρεί κατά 5,34% στις 81.393 μονάδες, ενώ η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση στα 1,8910 έναντι του δολαρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.
Ο δείκτης Istanbul National 30, υποχωρούσε 5,32% στις 100.122 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου, ενισχυόταν στο 7,12% έναντι 6,84% την Παρασκευή.

Όπως σχολιάζει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC η Virginie Maisonneuve, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών στην Schroders, οι διαδηλώσεις ενδεχομένως να επιδεινωθούν αν συνεχιστεί η στασιμότητα της τουρκικής οικονομίας.

«Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή, είναι το έλλειμμα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικές», αναφέρει η αναλύτρια.
Μετά το κύμα χιλιάδων διαδηλωτών που ξεχύθηκε στους δρόμους των μεγάλων πόελων της Τουρκίας και ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, κατά της ισλαμικής ατζέντας της κυβέρνησης του Tayyip Erdogan, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκίνηση των κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, μετά από ένα σαββατοκύριακο με την Κωνσταντινούπολη να «φλέγεται» από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, αναλυτές, οικονομολόγοι και traders ανησυχούν για την πορεία των αγορών από σήμερα Δευτέρα, και για την έκβαση των αναταραχών στην «άκρη» της Ευρώπης.
Αλλά τι θα συμβεί με την οικονομία της Τουρκίας, η οποία ακόμη και πριν από το κίνημα διαμαρτυρίας που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, έδειχνε σημάδια κόπωσης;

Τα τουρκικά assets έχουν βυθιστεί τις τελευταίες ημέρες, με τις ρευστοποιήσεις να έχουν ενταθεί λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τις επιπτώσεις της πρόωρης μείωσης της στήριξης της οικονομίας από την Fed. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Τουρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά, σηματοδοτώντας τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ και οι μετοχές βρίσκονται υπό πίεση. Η νευρικότητα της αγοράς έστειλε τη λιρέτα, την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 και πλέον μηνών, οδηγώντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Erdem Basci σε προφορική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος.
Η οικονομία της Τουρκίας έχει κερδίσει πολλούς επαίνους κατά τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τη Moody's. Ωστόσο παραμένει ευάλωτη δεδομένου ότι έχει ανοδική πορεία το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βρίσκεται στο 6% του ΑΕΠ.
Τι εκτιμούν όμως οι αναλυτές;
Ο Tim Ash, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Standard Bank θεωρεί ότι οι περισσότεροι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά την Τουρκία και κατανοούν ότι ο Erdogan και το AKP είναι ακόμα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα ... "Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι λόγω των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακου, η κεντρική τράπεζα και οι τουρκικές αρχές θα είναι πιο παρεμβατικές και πρόθυμες για τη στήριξη του νομίσματος".
Ο Tufan Comert, αναλυτής της Garanti Securities αναφέρει: «Μπορούμε να δούμε κάποιο sell off των τουρκικών assets. Ο δείκτης Istanbul 100 μπορεί να αρχίσει σήμερα με μια απότομη πτώση. Ωστόσο, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες δεν θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω την ρευστότητα στην αγορά".
Ο Inan Demir, επικεφαλής οικονομολόγος της Finansinvest δήλωσε: «Η επικρατούσα αίσθηση προς τον κίνδυνο των στοιχείων ενεργητικού συνεπάγεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε τουρκική λίρα θα μπορούσαν να υπόκεινται στον ίδιο κίνδυνο. Έτσι, η συνέχιση των μεγάλης κλίμακας διαμαρτυριών θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πίεση στο νόμισμα.
Ο Ugur Gurses, αρθρογράφος - αναλυτής στην τουρκική εφημερίδα Radikal, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε έντονη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές πριν από τις διαδηλώσεις, ενώ με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες μπορούμε να δούμε σημαντικές εκροές κεφαλαίων. Έτσι δεν αποκλείεται η κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει αυστηρότερη πολιτική.

Πηγή: bankingnews.gr