05 Ιουνίου 2013

«Ο Καραμπέρης, όχι μόνο μου χάριζε αυτά που χρωστούσα, μου έδινε και λεφτά για να αλλάξω την κατάθεσή μου»

Μια ακόμη κατάθεση που «καίει» τον Μάρκο Καραμπέρη έκανε μάρτυρας στη βασική υπόθεση του κυκλώματος εκβιασμών και τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο 60χρονος επιχειρηματίας του πρότεινε συμβιβασμό, προσφέροντάς του τη διαγραφή των χρεών του και επιπλέον ένα χρηματικό ποσό, προκειμένου ο μάρτυρας να αλλάξει την κατάθεσή του. Μάλιστα ο τελευταίος προσκόμισε στο δικαστήριο και τις σχετικές επιστολές.

Στην τέταρτη εβδομάδα της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση, ο συγκεκριμένος μάρτυρας που υποστήριξε πως υπήρξε θύμα του κυκλώματος προσκόμισε τις επιστολές που του έστειλε μέσα από τη φυλακή ο βασικός κατηγορούμενος.

«Είμαι σε τραγική κατάσταση. Υποφέρω. Είμαι ζωντανός-νεκρός. Ζω μία αληθινή ελληνική τραγωδία. Το 'σάπιο σύστημα' με έχωσε μέσα. Στήθηκε ένα σόου από το Τμήμα Εκβιαστών πάνω στο πτώμα μου για να πάρουν γαλόνια κάποιοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. Βοήθησέ με να βγω ζωντανός από αυτήν την αποθήκη ψυχών», ανέφερε ο κ. Καραμπέρης σε μία από τις επιστολές του, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Χαλκιδική, η πρόταση για τον συμβιβασμό έγινε μέσω του αδερφού και του γιου του κατηγορούμενου. Η πρόταση ήταν να λάβει ο μάρτυρας 25.000 ευρώ, να διαγραφούν οι οφειλές από τα τοκογλυφικά δάνεια που έλαβε από τον 60χρονο, ενώ, ταυτόχρονα, θα «έσωζε» τα ακίνητά του που ήταν προσημειωμένα.

«Ως αντάλλαγμα θα έπρεπε να καταθέσω στις δικαστικές αρχές ότι δεν υπάρχει τοκογλυφία κι ότι δεν επιθυμώ την ποινική του δίωξη. Δεν δέχθηκα, γιατί θα ήταν ''αέρας'' αυτά που πέρασα επί 15 χρόνια», είπε ο μάρτυρας.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε καταθέσει πως το 2000 ζήτησε και πήρε δάνειο περίπου 60.000 ευρώ -20 εκατ. δρχ.- προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή του ξενοδοχείου του στη Χαλκιδική. «Υπέγραψα επιταγές 6μηνης πίστωσης αξίας 25 εκατ. δρχ. Εως το 2006 είχα ήδη αποπληρώσει σταδιακά τα 2/3 του ποσού (45.000 ευρώ). Το χρέος όμως είχε φτάσει στις 520.000 ευρώ (περίπου 170 εκ. δραχμές) από τα οποία πλήρωσα 416.000 ευρώ», ισχυρίστηκε, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος του προσημείωσε ακίνητα για 821.000 ευρώ. Σε ερώτηση της έδρας για το αν δέχθηκε απειλές, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Παρεμβαίνοντας ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως συνολικά έδωσε 700.000 ευρώ στον μάρτυρα λέγοντας πως «το ποσό το θυμάμαι γιατί με καίει. Τα πήρε ζεστά. Τα έφαγε στο καζίνο, στα μπουζούκια και στα γούστα».

Η κατάθεση αυτή ίσως εξηγεί και το λόγο που ορισμένοι από τους μάρτυρες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο έχοντας κάνει στροφή 180 μοιρών από τις αρχικές τους καταθέσεις στην Αστυνομία, γεγονός πάντως που δεν έχει μείνει ασχολίαστο από την Εδρα.

iefimerida.gr