28 Ιουνίου 2013

Σκληρή γραμμή από τον Π. Καψή στο θέμα της ΕΡΤ

Αμετακίνητη η κυβέρνηση ως προς τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύσουν στη νέα ΕΡΤ. Τι απαντούν οι εργαζόμενοι.

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ με τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή.


Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση, με τον κ. Καψή να μην μετακινείται από τις θέσεις του και να προτείνει:
  • Ταβάνι 15.000 ευρώ στις αποζημιώσεις
  • Δίμηνες συμβάσεις με ενιαίο μισθολόγιο. Όσοι προσληφθούν στο μεταβατικό φορέα, θα αποκτούν "μπόνους" για την πρόσληψη στη νέα εταιρεία των 1.200.
  • Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και για τους δημοσιογράφους.
  • Προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης αν δεν μπει ένας εργαζόμενος στο νέο φορέα να μπαίνει στο ταμείο ανεργίας

Προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία είναι να μην διαφωνήσει κανένας από τους 2.000 εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και έκαναν λόγο για "παράνομες προτάσεις" και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι μισοί σε σύνταξη, οι άλλοι στο νέο φορέα

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν «εύλογο χρόνο» και αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση η κυβέρνηση θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης του σήματος - Με δίμηνες συμβάσεις εργασίας και με αμοιβές ενιαίου μισθολογίου θα προσληφθούν 2.000 εργαζόμενοι - Τι θα ισχύσει για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση - Πώς θα πριμοδοτηθούν οι παλαιοί εργαζόμενοι για την πρόσληψη στο νέο φορέα
«Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη μετάδοση δημοσίου σήματος άμεσα», είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Παντελής Καψής, υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Ο κ. Καψής που καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό της ΕΡΤ σε συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά πληροφορίες επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι «εξπρές» αλλά θα διαρκέσουν ένα «εύλογο χρόνο» και εξήγησε ότι αν δε βρεθεί συναινετική λύση η κυβέρνηση θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης του σήματος.

Το protothema.gr αποκαλύπτει την πρόταση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. «Στόχος είναι να γίνει η μετάβαση στο νέο φορέα όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για τους εργαζόμενους», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και εξηγεί ότι «στην πράξη ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην ΕΡΤ είτε θα συνταξιοδοτηθεί είτε θα απασχοληθεί στο νέο φορέα».

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κ. Καψής προβλέπει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με βάση τις αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου ως αν εφαρμοζόταν από 1ης Ιανουαρίου του 2013 όπως προβλέπει ο νόμος».

Με δίμηνες συμβάσεις θα προσληφθούν 2.000 εργαζόμενοι

Στο ερώτημα τι θα γίνει μέχρι τη δημιουργία του νέου οργανισμού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, συνομιλητές του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή υπογραμμίζουν ότι «στο ενδιάμεσο διάστημα ως τη δημιουργία του νέου φορέα, θα απασχοληθούν 2000 εργαζόμενοι με 2μηνες συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα παραταθούν όσο χρειαστεί και με αμοιβές του ενιαίου μισθολογίου».

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι «η συμμετοχή στον ενδιάμεσο φορέα δεν επηρεάζει καθόλου τα δικαιώματα των εργαζόμενων για το επίδομα ανεργίας ούτε τη διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος θεωρούν ότι θίγεται από την κατάργηση της ΕΡΤ».

Για όσους εργαζόμενους στην ΕΡΤ βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα προβλεφθεί νομοθετικά «η αναδρομική ισχύς των κινήτρων που θα προβλέπονται στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Πόσοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα προσληφθούν στη νέα δημόσια τηλεόραση;

«Για την πρόσληψη στο νέο φορέα θα υπάρξει πριμοδότηση των εργαζομένων της ΕΡΤ», τονίζουν συνεργάτες του κ. Καψή και αποκαλύπτουν ότι «ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει από το νέο φορέα με διαδικασίες ΑΣΕΠ».
Ωστόσο πουθενά δε γίνεται αναφορά στην πρόβεψη που είχε γίνει πριν τον ανασχηματισμό ότι δηλαδή οι έχοντες δεύτερη εργασία θα απολυθούν και δεν θα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στη νέα ΕΡΤ.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να χάσει η δημόσια τηλεόραση την άδεια λειτουργίας. Όπως σημειώνουν «η ΕΡΤ και ο νέος φορέας είναι πάροχοι δικτύου εκ του νόμου. Κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα να χάσει την άδεια».

Παρέμβαση ΠΟΕΣΥ για την προστασία των εργαζομένων

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συγκροτήθηκε ομάδα που αποτελείται από τους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας, των Ενώσεων-μελών της και της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία θα επιμεληθεί τις νομικές ενέργειες προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ΕΡΤ (εξώδικες δηλώσεις, αγωγές ακύρωσης των απολύσεων, ασφαλιστικά μέτρα και κάθε είδους προσφυγές) με σκοπό την επιτυχή έκβαση –και σε δικαστικό επίπεδο- του αγώνα που όλοι μαζί διεξάγουμε.

Η ΠΟΕΣΥ τονίζει ότι όλοι πρέπει να ακουστούν και όλων οι θέσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για την ΕΡΤ Α.Ε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.


Η ΠΟΕΣΥ θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα ενεργό ρόλο στην προάσπιση των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στην ΕΡΤ στο σύνολό τους, και θα προσφύγει ακόμα και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την πλουραλιστική και με ίσους όρους ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Δεν αποδέχεται τετελεσμένα.