11 Ιουνίου 2013

Το απολυτο ρεντικολο: Κινδυνευει η αποκρατικοποιηση του ΟΠΑΠ;

Ένα απ΄ τα μεγαλύτερα μπερδέματα στην ιστορία των αποκρατικοποιήσεων είναι αυτό που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες και στο μέτωπο του ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ο νέος βασικός μέτοχος του Οργανισμού έχει ανακηρυχθεί (πρόκειται για τους Τσέχους μετόχους της Πειραιώς και την οικογένεια Μελισσανίδη), το project δεν ολοκληρώνεται, εξαιτίας ενός «τρίτου» προβλήματος: της αποκρατικοποίησης των κρατικών λαχείων.

Εν προκειμένω, ο ΟΠΑΠ είναι βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας που κέρδισε το διαγωνισμό. Όμως, οι νέοι μέτοχοι του απαιτούν να μάθουν τις λεπτομέρειες του. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν πάρει στα χέρια τους το σχετικό book. Με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πώληση των Λαχείων και μαζί η πώληση του ΟΠΑΠ. Το χειρότερο; Όσο διαρκεί αυτή η εκκρεμότητα, τίποτα δεν θα ξεκαθαρίσει σε κανένα απ αυτά τα δυο κρίσιμα μέτωπα. Και κάπως έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών θα κινδυνεύουν από ...εγκεφαλικό.

Τα δυο συγκεκριμένα projects θα αποφέρουν περί το 1 δισ ευρώ, όταν το συνολικό κονδύλι από τις φετινές αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω, κάθε σχόλιο, προφανώς, περιττό. Ιδιαίτερα μετά την αρνητική τροπή που πήρε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μια γενική εμπλοκή και σε αυτή του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γενικό black out για την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο. Γι αυτό το λόγο θα επιχειρηθεί να λυθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό.

parapolitika.gr