Οι λεκτικές απειλές δεν έχουν αλλάξει παρά την προχθεσινή συνάντηση και παρά την απόφαση του ΣτΕ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση διαβάζει λάθος την απόφαση και πως τίποτε δεν άλλαξε, ότι εμμένουν στη θέση τους για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, πετώντας εκ νέου το μπαλάκι των πρόωρων εκλογών στο Μαξίμου και τη ΝΔ.
Απ' την πλευρά του το Μαξίμου λέει ότι έκανε όσα βήματα μπορούσε προς την πλευρά της προσέγγισης και πως πλέον είναι η ώρα των άλλων δύο να προσεγγίσουν.
Ήδη πάντως με μόνο στόχο να φύγει το μαύρο από τις συχνότητες της ΕΡΤ επεξεργάζεται ένα σχέδιο ώστε να υπάρξει η μεταβατική περίοδος εκείνη που θα ικανοποιήσει και τις τρεις πλευρές.Στόχος να αρχίσει η εκπομπή προγράμματος το οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι και ενημερωτικό και ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό, βάσει νόμου, αλλά ταυτόχρονα με το μίνιμουμ του προσωπικού και των εγκαταστάσεων που απαιτούνται.
Εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες.
Τα βασικά σενάρια είναι δύο. Το πρώτο λέει οτι ο μεταβατικός φορέας θα λειτουργήσει απ' τη Βουλή καθώς οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ τελούν υπό την κατάληψη των πρώην εργαζόμενων. Για να είναι δυνατό να εκπέμπει το πρόγραμμα που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει να εργάζονται στον φορέα αυτόν περί τα 400 άτομα τα οποία και θα υπογράψουν σχετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δίμηνες) και έργου.
Το δεύτερο σενάριο λέει ότι για να μην υπάρξουν νέες αναταράξεις τουλάχιστον στο επίπεδο εγκαταστάσεων και του προσωπικού να προσληφθούν στον νέο φορέα και για δύο μήνες ( και πάλι δίμηνες συμβάσεις) οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους και στο πλαίσιο του νέου φορέα να ξεκινήσουν οι εκπομπές από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Από το νέο σχήμα θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στη “Ραδιοτηλεόραση” και στα μουσικά σύνολα. Μέχρι την ετοιμασία του νέου σχήματος που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να “βγάζουν” πρόγραμμα “στον αέρα” και στη συνέχεια η πλειοψηφία τους θα αποχωρήσει.
Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θεωρούνται ήδη απολυμένοι, οι νέες συμβάσεις δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση νέα πρόσληψη (αυτός είναι και ο λόγος που θα έχουν δίμηνη διάρκεια).Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών (θα δημιουργηθεί αρμόδια διεύθυνση) και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη. Σε αυτό το σημείο μάλιστα το Μαξίμου τονίζει πως αν το επιθυμούν οι δύο εταίροι, μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- ο οποίος θα εποπτεύει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.
Τα δύο σενάρια έχουν το καθένα τα υπέρ και τα κατά του. Και τα δύο είναι ωστόσο σενάρια και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική τους μορφή, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην τελική πρόταση, αλλά και στη συνέχεια ποια θα είναι η αντίδραση των πρώην εργαζόμενων στην ΕΡΤ.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πάντως παρά τα σκληρά λόγια και τις ανακοινώσεις φαίνεται ( έτσι λένε τουλάχιστον κάποιες πηγές) ότι κρατούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου ώστε να αποφευχθεί το “ατύχημα” που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Ένα είναι σίγουρο, πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρά τις όποιες ενστάσεις για τη νέα ΕΡΤ, επιθυμούν να βρεθεί η χρυσή τομή με το Μαξίμου και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές .