02 Ιουνίου 2013

Ν.Δ: "Δεν κάνουμε πίσω για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο"

Της Νίκης Ζορμπά

Ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις που έχει διατυπώσει για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δε σκοπεύει να κάνει Η Ν.Δ. Σε μία μόλις φράση συμπύκνωσε μιλώντας στο capital.gr κορυφαίος γαλάζιος αξιωματούχος τις προθέσεις του κόμματος. Συμπλήρωσε δε κατά τι δηκτικά πως:
«Αυτές οι θέσεις είναι ξεκάθαρες από καιρό. Εάν κάποιο από τα άλλα κόμματα δει το φως το αληθινό κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών διαβουλεύσεων, η σύγκλιση είναι ευκταία».
Κατόπιν τούτου, η συνέχεια στους ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς είναι βέβαιη ενώ το θέμα θα επανέλθει μεταξύ των τριών Κυβερνητικών εταίρων και στη νέα τους σύσκεψη η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μεσούσης της προσεχούς εβδομάδας.

Βενιζέλος: "Άθλια η εικόνα του πολιτικού συστήματος"

Τα πυρά του σε Ν.Δ για τη στάση της στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έστρεψε και πάλι ο Ευ. Βενιζέλος από βήματος ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ, στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο.

«Αν η Βουλή δεν καταφέρει να ψηφίσει πλήρη και ολοκληρωμένη αντιρατσιστική νομοθεσία, τότε θα έχουμε κάνει την πρώτη πράξη αυτοκτονίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα έχουμε επιδείξει τραγική ιστορική μυωπία» είπε σχετικά και ενέτεινε τις πιέσεις του προς το κυβερνών κόμμα επισημαίνοντας ότι είναι «άθλια» η εικόνα που δίνει το πολιτικό σύστημα στη συζήτηση γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Απόλυτη ανάγκη είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Επιχειρώντας να ενδυναμώσει την επιχειρηματολογία του ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε και συζητήσεις με ξένους συνομιλητές, οι οποίοι όπως είπε δεν θέτουν ως πρώτο ζήτημα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Κουβέλης: "Δεν κινδυνεύει η Κυβέρνηση"

Ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος της τρικομματικής, Φώτης Κουβέλης, δυσανασχετεί μεν με την εξέλιξη που χει λάβει η υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν αποτελεί κρας τεστ για την κυβερνητική συνοχή.

«Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, εμείς θα επιδιώξουμε να έρθει στην ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι καλή εξέλιξη να μην ψηφιστεί. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι έχει προκαλέσει και κοινή ταυτότητα πολιτική και ιδεολογική, πολύ περισσότερο ιδεολογική μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πολιτικές διαφορές είναι παρούσες, όπως και οι ιδεολογικές διαφορές».

ΣΥΡΙΖΑ: «τραγέλαφος»

Όπως μετέδιδε το capital.gr το Σάββατο, στην Κουμουνδούρου επικρατούν δεύτερες σκέψεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Οι φωνές για την ανάγκη «σύνθεσης» και όχι χωριστών νομοσχεδίων, πληθαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε « κυβερνητικό τραγέλαφο» την τροπή που έχει λάβει το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ενώ επιτέθηκε οξύτατα και πάλι στη Ν.Δ την οποία εγκαλεί ότι ενταφίασε το νομοσχέδιο υπό τις «ευλογίες της Χρυσής Αυγής».



Πηγή:www.capital.gr