20 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ "τελείωσε", πάμε γι’ άλλα


Του Αιμίλιου Περδικάρη

Στην αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας και τη... μοιρασιά των θέσεων στο νέο κυβερνητικό σχήμα εστιάζεται πλέον η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.


Το ζήτημα της ΕΡΤ έχει συμφωνηθεί μεταξύ των αρχηγών – και αυτό φάνηκε κυρίως από τις επίσημες δηλώσεις μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, στις οποίες οι δύο αρχηγοί απέφυγαν... επιμελώς τη λέξη ΕΡΤ.

Αν και δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για την τελική πρόταση ούτε στα στελέχη τους, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η τελική πρόταση για επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης βασίζεται στο συμβιβαστικό πλάνο που αποκάλυψε χθες το Capital.gr.

Δηλαδή, μεταβατική λειτουργία μέχρι τη στελέχωση της «νέας ΕΡΤ» και δίμηνες (ή τρίμηνες) συμβάσεις για περίπου 1.200 εργαζομένους από το υπάρχον προσωπικό –εκτός των μουσικών συνόλων και της «Ραδιοτηλεόρασης», όπως ορίζει η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ.

Ένα 48ωρο παρασκηνίου

Ο συμβιβασμός επήλθε ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν τη χθεσινή συνάντηση, οι οποίες πέρασαν από αρκετές διακυμάνσεις. Η κοινή γραμμή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Βενιζέλου-Κουβέλη οδήγησε στην αποδοχή της πρότασης, που είχε πέσει στο τραπέζι των συνεννοήσεων από το βράδυ της Τρίτης, παρά τις φήμες περί αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Το μήνυμα, άλλωστε, που εξέπεμπε η Ιπποκράτους ήταν σαφές και έπαιξε ρόλο στις τελικές αποφάσεις: «Ή φεύγουμε μαζί ή μένουμε μαζί».

Κερδίζοντας χρόνο, λοιπόν, Βενιζέλος-Κουβέλης επιχειρούν τώρα να νομιμοποιήσουν τις αποφάσεις τους μέσα από τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονα να κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών που τις τελευταίες ημέρες και στα δύο κόμματα βρίσκονταν στα... κάγκελα και ζητούσαν αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Στη σύσκεψη που ακολούθησε τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιδιαίτερα λακωνικός προς τα στελέχη του και είπε ότι θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει», αλλά επιβεβαίωσε ότι όλα τα θέματα έχουν μπει στο τραπέζι και η συζήτηση εστιάζεται πλέον στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Από τη σύντομη αυτή ομιλία του κ. Βενιζέλου, εξάλλου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι αντιλαμβάνονται πως «τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην κυβέρνηση» και πως πλέον ο Αντ. Σαμαράς «θα υποχρεωθεί να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και με μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους κυβερνητικούς εταίρους», εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός (και η μάχη εντυπώσεων) κλίνει προς την πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στο ζήτημα της κυβερνητικής λειτουργίας και της αναθεώρησης της προγραμματικής συμφωνίας επιμένουν και στη ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ισοτιμία των εταίρων.


Πηγή:www.capital.gr