21 Ιουνίου 2013

Καβγάς Μέρκελ – Πούτιν με αφορμή λάφυρα πολέμου!

Λίγο πριν την πραγματοποίηση επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, στην Αγία Πετρούπολη δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή λάφυρα πολέμου. Η προγραμματισμένη κοινή εγκαινίαση έκθεσης τέχνης από τους Merkel και Putin ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά.

Συγκεκριμένα, για απόψε το βράδυ είχε προγραμματισθεί η εγκαινίαση στο Ερμιτάζ της έκθεσης «Χάλκινη εποχή – Ευρώπη δίχως σύνορα», με εκθέματα λάφυρων που πήραν οι στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης από το γερμανικό έδαφος.

Λίγο πριν από το ταξίδι της Merkel προς την Αγία Πετρούπολη ανακοινώθηκε από τη γερμανική πλευρά, χωρίς περισσότερες εξηγήσεις, ότι η Καγκελάριος ακυρώνει την παρουσία της και θα ταξιδεύσει νωρίτερα προς το Βερολίνο. Πληροφορίες από γερμανικούς διπλωματικούς κύκλους κάνουν λόγο για διαφωνίες που προέκυψαν σχετικά με τους χαιρετιστήριους λόγους κατά τα εγκαίνια.

Το φαινομενικό υπόβαθρο του καβγά είναι το εξής: Η Γερμανία, επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο, διεκδικεί την επιστροφή των εκθεμάτων. Η Ρωσία αντίθετα καθιστά σαφές ότι αυτά πληρώθηκαν με το αίμα των στρατιωτών της…

ysterografa.gr