«Να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων»
Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ελσίνκι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη».
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την Ελλάδα λέγοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Τα καλά νέα είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι επιτυγχάνουμε πρόοδο, σταθεροποιούμε την χώρα, αποφύγαμε την έξοδο που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακό και για την ΕΕ, πετύχαμε την μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει, ενώ πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.
Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χροιά, που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%.
Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πληρώνει το κόστος από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα με αποτέλεσμα να έχουμε περί τους δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες στην χώρα.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η οποία δεν έχει πιάσει τους στόχους, που είχε θέσει το 2000 παρότι ορισμένες χώρες του Βορρά έχουν ενισχύσει την θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου έχουν υποχωρήσει.
Θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς μίλησε για το ενεργειακό έλλειμμα και τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να συμβάλλει στην ενεργειακή της επάρκεια. Η Ελλάδα έχει ευλογηθεί με τρεις τρόπους καθώς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για την Ευρώπη και τρίτον έχει ενεργειακά αποθέματα στην επικράτειά της.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πάντως την σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, υπάρχει κρίση ανεργίας
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, αλλά κρίση ανεργίας», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα, που φθάνει δημοσκοπικά στο 12%, ωστόσο οι άνθρωποι που το ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, ψήφισαν ενάντια στην κρίση.
Ο εξτρεμισμός, είπε, θα αντιμετωπισθεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των λαθρομεταναστών.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι το «success story της Ελλάδας είναι και success story της Ευρώπης».
Υπογράμμισε ότι η έννοια (concept) της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν είναι στατικό, αλλά πρέπει να ειδωθεί μέσα από την διαδικασία ανάπτυξης της Ευρώπης, για να περάσουμε στην φάση της πολιτικής ένωσης. Αντιστικτικά δε έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου ορισμένες Πολιτείες πληρώνουν από τον προϋπολογισμό τους την κάλυψη του ελλείμματος άλλων Πολιτειών.
Οι δηλώσεις του Σαμαρά στα αμερικανικά ΜΜΕ
Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Ελσίνκι, όσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την παραδοχή λαθών, προβάλλουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ.
Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", σε ανταπόκριση από το Ελσίνκι, στο οποίο τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι ο ίδιος υπογράμμιζε επί χρόνια αυτά που το ΔΝΤ χαρακτήρισε σε πρόσφατη έκθεσή του ως λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «εάν διαβάσατε προσεκτικά αυτή την πολύ πρόσφατη έκθεση, θα θυμηθείτε πιθανώς ότι επεσήμανα, στην ουσία επέκρινα, αυτά που το ΔΝΤ καλεί λάθη, από την αρχή (του δανειακού προγράμματος). Διορθώσαμε αυτά τα λάθη τον περασμένο χρόνο».
Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός τού ανέφερε ότι για να κρίνει κανείς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, οφείλει να λάβει υπόψη του το πλαίσιο που ίσχυε τις πρώτες ημέρες του χρηματοπιστωτικού πανικού το 2010, όταν «όλοι δήλωναν ότι εάν επιτρέψουμε μια ελληνική χρεοκοπία, το κοινωνικό και χρηματοπιστωτικό κόστος θα ήταν τεράστιο για όλον τον κόσμο». Ο κ. Κατάινεν πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για όλους όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, να διαβάσουν την έκθεση του ΔΝΤ προκειμένου να λάβουν μαθήματα.
Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ακόμη ότι η Φινλανδία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που κατέχει collateral για τα δάνειά της προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής συμφωνίας, ενώ το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε πηγή αμηχανίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Αναφέρεται τέλος ότι ο Φινλανδός πρωθυπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο η Φινλανδία επιχειρήσει να μπλοκάρει κούρεμα χρέους του δημόσιου τομέα για την Ελλάδα, εάν αρνηθούν στη χώρα τη διεκδίκηση των collateral. «Σε περίπτωση χρεοκοπίας, έχουμε collateral», τόνισε ο κ. Κατάινεν, προσθέτοντας ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο μεταξύ, σε άλλα δημοσιεύματα προβάλλονται οι αναφορές του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Το πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται καλά για την επιτήρηση του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα και έχουν προβεί σε προσαρμογές, βάσει των εμπειριών τους στη χώρα, δήλωσε ο κ. Ράις. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ «συμφωνούμε όλοι ότι ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Με τους Ευρωπαίους εταίρους μάθαμε και προσαρμοστήκαμε», ενώ πρόσθεσε ότι η «Τρόικα εργάστηκε και εργάζεται καλά». Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέκρουσε μέρη της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα προκαλούσε χάος στις αγορές.