"Βασίζομαι στο γεγονός ότι θα συζητήσουν τα προβλήματα με τους νέους της χώρας και ότι καμία βία δεν θα ασκηθεί κατά των διαδηλωτών", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, η οποία της τέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Άλι Λάραγεντ.
"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και είμαστε της άποψης ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι ενός κράτους δικαίου και ότι γι' αυτόν τον λόγο πρέπει η συμπεριφορά προς τους διαδηλωτές να είναι σύμφωνη με το κράτος δικαίου", σημείωσε η Μέρκελ.
Σε ερώτηση που του έγινε επίσης για την Τουρκία, ο Λάραγεντ, ο οποίος είχε συνομιλίες αυτές τις ημέρες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνησία, απάντησε: "Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες της κατάστασης στην Τουρκία".
"Ο κ. Ερντογάν ερωτήθηκε (κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία) για την κατάσταση στην Τουρκία και απάντησε ότι καταλαβαίνει τις διαδηλώσεις αυτές ως μια έκφραση της οργής των νέων, εφόσον παραμένουν εντός του νόμιμου πλαισίου", σημείωσε ο Λάραγεντ.
"Ζήτησε συγγνώμη μπροστά σε όλους για την χρήση βίας στους διαδηλωτές", πρόσθεσε ο Λάραγεντ, εκφράζοντας την "εμπιστοσύνη του στον τουρκικό λαό, ο οποίος θα ξεπεράσει τα προβλήματά του και θα ξαναβρεί τον δρόμο της προόδου".
Παράλληλα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν συνιστούν προς το παρόν απειλή για την βαθμίδα στην οποία βρίσκεται το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας, αλλά σημείωσε ότι πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οι τουρκικές αρχές τις διαδηλώσεις αυτές.
Σύμφωνα με τον Fitch, ο οποίος είχε αξιολογήσει σε "ΒΒΒ-" την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας τον Νοέμβριο, οι διαδηλώσεις δεν έχουν φτάσει μέχρι στιγμής σε τέτοια κλίμακα που να προκαλούν σημαντική οικονομική διάσπαση, αλλά θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να βλάψουν την οικονομία αν οι αρχές δεν τις χειριστούν καλά.