01 Ιουνίου 2013

Εξαπλώνονται οι ταραχές σε όλη την Τουρκία

Δεύτερη μέρα αιματηρών συμπλοκών μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, Σάββατο με τη διαμαρτυρία να εξαπλώνεται σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας και τον τούρκο Πρωθυπουργό να εμμένει στη θέση του για ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, παρά τις διαδηλώσεις.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χρήση αληθινών πυρών από τους αστυνομικούς προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες συμπλοκές με πολλούς τραυματίες, μεταξύ των διαδηλωτών, που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο πάρκο Γκεζί.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες υπάρχουν τέσσερις νεκροί διαδηλωτές και εκατοντάδες τραυματίες, εκ των οποίων πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσικτάς, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συμπλοκές διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία κράτησαν όλη νύχτα στη Σμύρνη ενώ ανάλογα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αγκυρα όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας, από τα μεγαλύτερα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξεκίνησε από μια διαδήλωση χθες κατά ενός επίμαχου οικιστικού σχεδίου του δήμου της Κωνσταντινούπολης η οποία κατεστάλη βίαια προκαλώντας οργή και δεκάδες τραυματίες.

Ωστόσο, σήμερα το μεσημέρι ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα προχωρήσει όπως σχεδιάστηκε η ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και η δημιουργία εμπορικού κέντρου στη θέση του πάρκου Γκεζί.

ΤΑ ΝΕΑ