01 Ιουνίου 2013

Απάντηση Σαρακατσάνων στο MEGA

Σε απάντηση στον καθηγητή Γ. Γραμματικάκη στην εκπομπή του MEGA «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» του κου. Σταύρου Θεοδωράκη όπου χαρακτήρισε τους Σαρακατσάνους « αβλαβείς βοσκούς δεν ξέρω που. . ., που δεν ήξεραν καν –νομίζω- ότι υπήρξε ελληνοτουρκικός πόλεμος . . . » ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ» θα ήθελε να ενημερώσει τον κο. Γραμματικάκη ότι οι Σαρακατσάνοι ήταν παρόντες σε όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασε το έθνος μας.
Πιο συγκεκριμένα για τον ελληνοτουρκικό πόλεμο όπου αναφέρεται θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι οι Σαρακατσάνοι ήταν Πρωταγωνιστές κατά τον προεπαναστατικό αγώνα αλλά και στην διάρκεια του αγώνα της απελευθέρωσης από τον τούρκικο ζυγό.
Πολύ σύντομα του κάνουμε γνωστό –γιατί όπως φαίνεται δεν γνωρίζει καλά την ιστορία- ότι ο Σαρακατσάνος Κατσαντώνης, ο Αντώνης Μακρυγιάννης, στην σύναξη της Λευκάδας τον Ιούλιο του 1807 ( για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το link http://www.sarakatsanoi-thess.gr/p/blog-page_5534.html ) ανακηρύχθηκε από μεγάλα ονόματα της κλεφτουριάς, όπως ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης, ο Χασιώτης, ο Βαρνακιώτης καθώς και άλλοι, Γενικός Αρχηγός όλων των κλεφτών και αρματολών της Ελλάδας ( παραθέτουμε παρακάτω την επίσημη ανακήρυξη ).
Η σημαντική προσφορά των Σαρακατσάνων στους αγώνες του έθνους έχει αναγνωριστεί από όλους τους ιστορικούς και το επίσημο κράτος. Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι Έλληνες στις δύσκολες στιγμές αγωνιστήκαμε για να μείνουμε όρθιοι και περήφανοι ως έθνος.


Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων
Νομού Θεσσαλονίκης « Η ΕΝΩΣΗ »